Stenger, stenger ikke - det er spørsmålet

Skolen i Longyearbyen stenger ikke, men det er ikke utelukket. Hva som skjer med påskens konfirmasjon er uvisst. Om idrettsanleggene stenger skal det være møter om i dag, torsdag.

SAMFUNNSHENSYN: Hensynet til viktige samfunnsfunksjoner - der foreldrene jobber - er grunnen til at skolen i Longyearbyen ikke stenger.
Publisert

Et samfunn som stenger ned, bit for bit. Slik er det i Norge i dag, torsdag. Om like mye skal stenges ned her på 78 grader nord er det hektisk møtevirksomhet om. Samtidig er det noen spesielle forhold på Svalbard som gjør at man må ta ekstra nøye vurderinger av hva man stenger ned.

Mens mange kommuner stenger skolene, er dette ikke tilfelle på Svalbard.

– Vi gjør ingen store, inngripende tiltak ennå. Skolen er fortsatt åpen, men å stenge er absolutt et scenario vi må se for oss. Det vil i tilfelle ikke være en avgjørelse vi gjør på egenhånd, sier rektor ved Longyearbyen skole, Frode Westby Thorstad.

Når Svalbardposten snakker med ham torsdag formiddag holder han på å renskrive informasjon som skal sendes ut til skolens ansatte.

Samfunnshensyn

Rutinene er utarbeidet i samarbeid med vernetjenesten og ledelsen ved skolen. Også foreldrene ved skolen vil få tilsendt informasjonen i dag.

– Både elever og ansatte vil merke dette. Vi må hele tiden foreta en avveining, for på den ene siden ønsker vi ikke å spre unødig frykt. Samtidig skal vi ha et godt forebyggingsregime, sier rektor.

En viktig grunn til at skolen ikke stenges er hensynet til å holde viktige samfunnsfunksjoner i gang.

– Hadde vi utelukkende tenkt på folkehelsen, så hadde vi stengt skolen. Men å stenge skolen vil få samfunnsmessige konsekvenser for Longyearbyen. Det er en avveining vi har måttet ta, sier Thorstad.

Med et par hundre barn hjemme, hadde mange foreldre også måttet være hjemme med dem. Det hadde passet veldig dårlig for Longyearbyen-samfunnet, der mange av foreldrene har jobber som holder viktige funksjoner i gang. Vi nevner i fleng Energiverket, Svalbardbutikken, apoteket, sykehuset og flyplassen.

Idrettsaktiviteter og anlegg

I Svalbard Turn jobber daglig leder Silje M. Hagen med å gjøre risikovurderinger for alle aktivitetene de driver med.

– Vi er i kontakt med alle forbundene vi er en del av i Norges Idrettsforbund, for å se hva vi gjør, sier hun.

Idet denne saken skrives offentliggjør Norges Fotballforbund at de stanser all breddefotball. Det vil si alle treninger, samlinger og kamper ut april.

Om Svalbardhallen og treningsfasilitetene der vil stenge er foreløpig uvisst. Det er Longyearbyen lokalstyre (LL) som har ansvaret for dette.

– Vi ser nå på hva vi skal gjøre. Vi tok ikke noen beslutning i gårsdagens møter, men det blir nye møter i dag, opplyser kultur- og idrettssjefen i LL, Are Nundal.

Kirken

Sogneprest Siv Limstrand i Svalbard kirke sier at de forholder seg til nasjonale retningslinjer og råd og pålegg fra lokale myndigheter. Anbefalingene så langt er å avlyse alle samlinger med mer enn 100 personer.

– Vi har avlyst babysang fordi det bringer sammen babyer som vanligvis ikke møtes. Men vi lar andre aktiviteter gå som normalt inntil videre. På våre gudstjenester er det sjelden mer enn 100 personer, sier Limstrand.

Konfirmasjonen i kirken er på palmesøndag. Den samler vanligvis mer enn 100 personer.

– Vi har ikke tatt stilling til hvordan vi skal gjøre dette enda, men dette skal familiene til konfirmantene få god informasjon om så tidlig vi bare kan. Vi er i dialog med Lokalstyret for å finne en god løsning, sier hun.

Andre ting som speider og korøvelser i kirka går som normalt inntil videre.

Samtidig som stadig strengere tiltak settes i verk, kan dagens lyspunkt kanskje være at antall nye påviste koronatilfeller i Norge totalt har gått ned fra døgnet før.

Powered by Labrador CMS