Mark Sabbatini bodde lenge på campingen:

– Følte meg aldri utrygg

I fjor sommer måtte byens engelskspråklige journalist, Mark Sabbatini, flytte ut i telt på campingen for to måneder.

I juli i fjor måtte Mark Sabbatini flytte ut på campingen. Han følte seg trygg så lenge han bodde der.
I juli i fjor måtte Mark Sabbatini flytte ut på campingen. Han følte seg trygg så lenge han bodde der.
Publisert

Neste uke hadde han egentlig planer om å flytte ut dit igjen. Men det slipper han.

– Jeg trengte et sted å være for en periode siden leiligheten jeg bor i bare er tilgjengelig frem til 1. september. I går kveld fant jeg muligens et annet sted å bo, sier han til Svalbardposten.

Til tross for de siste dagers isbjørnbesøk følte han seg likevel ikke utrygg på å flytte i telt igjen.

– Jeg var ikke bekymret, og tenkte egentlig ikke så mye på det. Delvis fordi campingen ligger på et sted hvor en isbjørn sannsynligvis må passere flere hytter eller områder hvor den kunne blitt observert, før den kom til campingplassen.

Av samme grunn var altså Sabbatini aldri bekymret mens han bodde der.

– Jeg tok likevel forholdsregler når det kom til mat, og hadde aldri ting som kunne tiltrekke seg isbjørn i teltet. Siden det er søppeldunker og andre ting på campingen som er mer attraktivt for en isbjørn, tenkte jeg at hvis den skulle dukke opp hadde vi sett den fort, enten jeg eller de ansatte, sier han.

Da han hørte om nattens angrep ble han sjokkert. Først og fremst fordi han så på det som veldig usannsynlig at en isbjørn ville oppsøke campingen i det hele tatt. I tillegg til at det nesten er ti år siden forrige isbjørnangrep som førte til død.

– Min neste tanke var hvem som ble drept, fordi mange lokale guider ofte bor der, og jeg gjetter at det ikke er mange turister der nå, så sent på sommeren, sier han.

Longyearbyen Camping skriver selv på sine nettsider at hver enkelt er selv ansvarlig for sin egen sikkerhet mens de bor på campingen.

«På grunn av åpent terreng, midnattssol, regelmessig trafikk og nesten alltid aktivitet på campingen er et overraskende møte med isbjørn veldig usannsynlig i løpet av sommeren», skriver de på sine egne hjemmesider.

De skriver også at gjester gjennom sommeren bør avstå fra å ha ladde rifler og alarmsystemer klare, fordi bruk av disse medfører en risiko for skader.

Powered by Labrador CMS