Barentsburg på programmet

Generaldirektøren i Trust Arktikugol skal fortelle om utviklingen i Barentsburg under årets svalbardseminar.

Første gang: Generaldirektør Aleksander P. Veselov skal snakke om Barentsburgs utvikling under Svalbardseminaret torsdag 17. januar. Det er første gang noen fra Barentsburg forteller om gruvebyen under seminaret.
Publisert
Arrangerer: Marit Raak Pettersen (t.v.) fra Norsk Polarinstitutt, Liv Asta Ødegaard hos Sysselmannen og Eva Therese Jenssen hos Unis.

– Han skal snakke om utviklingen, så håper vi han kan se litt framover også, sier Liv Asta Ødegaard som er en av arrangørene av seminaret.

Aleksander P. Veselov begynte i jobben som generaldirektør for trusten i 2007, og blir den første fra Barentsburg på Svalbard­seminarets program.

Svalbardseminaret 2013 blir arrangert av Ødegaard fra Sysselmannen, Marit Raak Pettersen fra Norsk Polarinstitutt og Eva Therese Jenssen fra Unis. Seminaret består av åtte foredrag fordelt på fem kvelder fra 15. til 29. januar.

Starter med biologi

Som vanlig starter seminaret med biologi. Det første foredraget blir om hvalross, holdt av forsker Christian Lydersen fra Norsk Polarinstitutt. Han skal fortelle omresultatene fra de ti siste årene med forskning og overvåkning av det store sjøpattedyret.

Professor Yngve Kristoffersen ved Universitetet i Bergen var i sommer i isen helt nord til 85 grader nord med luftputebåten «Sabvabaa».

– Han møtte ulike utfordringer, og vi har bedt ham om å fortelle om turen i drivisen, sier Eva Therese Jenssen.

Turtips

De som ønsker gode råd og tips før de skal ut på tur i vinter, vil få det også. Sysselmannsførstebetjent Inge Meløy og HMS-direktør Fred Skancke Hansen ved Unis forteller om sine erfaringer.

– Det har vist seg at det er populært med tips og råd i forkant av sesongen. Vi har satt av en hel kveld, og vi har satt av tid til at folk kan stille spørsmål, sier Ødegaard.

I høst er det 20 år siden Unis ble etablert.

– Historiker Thor Bjørn Arlov skal fortelle om hvordan Unis ble til, og hvordan det har utviklet seg fram til i dag, sier Jenssen.

Videre skal Ole Humlum snakke om naturlige versus menneskeskapte klimaendringer. I høst ga han ut en artikkel som vekket debatt.

– Han kommer med en motvekt til andre teorier, sier Marit Raak Pettersen.

Fangstkvinne

Den siste seminarkvelden er viet fangstkvinnen Wanny Woldstad.

Marit Hauan, direktør ved Tromsø Museum skal fortelle om hvordan Woldstad erobret Arktis som fangstkvinne, husholderske og forteller. I tillegg skal Liv Mari Schei synge Wannys sanger.

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter avslutter foredragsserien med å fortelle hvilken innvirkning romvær og nordlys har på vår hverdag. Under seminaret kan man også få tips om nordlysfotografering.

Svalbardseminaret startet opp i 1996.

Powered by Labrador CMS