Fornøyd med positiv utvikling

Vår «kommune» er landets nest beste i sin klasse.

FRA INN TIL UT: Innbyggere skal involveres i den videre prosessen med å forbedre Longyearbyen lokalstyre, fremgår det av en pressemelding.
FRA INN TIL UT: Innbyggere skal involveres i den videre prosessen med å forbedre Longyearbyen lokalstyre, fremgår det av en pressemelding.
Publisert

442 poeng av 800 mulige ser riktig nok ut til å være midt på treet, men det plasserer Longyearbyen Lokalstyre (LL) i norgestoppen i sin klasse. Av alle norske kommuner med færre enn 5.000 innbyggere, er det bare én som har fått flere poeng i Kommunekompasset.

Det kunngjør en fornøyd administrasjonssjef Hege Walør Fagertun i LL i en pressemelding.

Kommunekompasset er et system for «strategisk utvikling av den kommunale organisasjon og vurdering av forvaltningspraksisen i kommunen». Det brukes av en rekke norske og svenske kommuner.

– Svært fornøyd

– Longyearbyen lokalstyre startet med dette arbeidet i 2017. Da lå vi midt på treet. I etterkant av undersøkelsen i 2017 utarbeidet vi en utviklingsstrategi med konkrete forbedringspunkter fram mot 2020. Målet er at vi sakte, men sikkert skal endre praksis og fokus i organisasjonen, opplyser Fagertun.

Nå er Longyearbyen nest best av alle norske kommuner under 5.000 innbyggere som har evaluert seg med Kommunekompasset i Norge

– Det er vi svært fornøyd med, og det vitner om at Longyearbyen lokalstyre har jobbet veldig systematisk og målrettet med organisasjonsutvikling de siste årene, sier hun.

Samskaping neste

Administrasjonssjefen i LL påpeker at arbeidet ikke er ferdig og at tiden er inne for å involvere innbyggerne i arbeidet.

– Prosessen går videre i organisasjonen og LL ser på nye forbedringspunkter. Dette skal vi gjøre med hjelp av grunnlaget i prosjekt "Ny økonomisk hverdag", der innbyggerundersøkelsen var en av flere kartlegginger LL gjennomførte. Arbeidet så langt har vært «indremedisinsk» utviklingsarbeid. Neste fase vil rette seg mot innbyggerne og samskaping i lokalsamfunnet, sier Fagertun.

– Imponerende

Rådgivingsselskapet KS-Konsulent har bistått LL i arbeidet med Kommunekompasset.

– Det å løfte egen forvaltningspraksis så mye som LL har gjort på så vidt kort tid, vitner om at det er lagt ned et imponerende systematisk og målrettet utviklingsarbeid, sier seniorrådgiver Håvard Moe i KS-Konsulent.

– Det er svært mange kommuner på fastlandet som kunne lære mye av det arbeidet som LL har gjennomført de siste årene med å utvikle organisasjonen, mener han.

Kommunekompasset vurderer og måler kommunens forvaltningspraksis gjennom å undersøke 164 organisasjonsprosesser eller –verktøy innenfor åtte forvaltningsområder.

«Kommunekompasset måler ikke resultatene av den kommunale virksomhet, men gir beskrivelse og indikasjon på hvordan de interne kommunale prosesser fungerer, og er således med på å forklare hva kommunen gjør for å skape gode resultater», heter det i pressemeldingen.

Til politikerne i juni

– Ved målingen i 2017 fikk vi 324 poeng. Nå har vi løftet oss med 118 poeng, til 442. Det har vært krevende, men LL er ikke ferdig ennå, sier administrasjonssjef Hege Walør Fagertun.

– Nå er vi i gang med en ny utviklingsstrategi som går fram mot 2024. Her vil forbedringspunktene fra kommunekompass-undersøkelsen høst 2020 være sentralt, hvor tilgjengelighet, innbygger- og brukerorientering og dialog med innbyggerne vil være sentralt. Sak om dette legges fram for lokalstyret i juni.

Powered by Labrador CMS