Kystvakta på Nordpolen

På Svalbard-dagen 14. august satte KV «Svalbard» kursen nordover fra Longyearbyen, og onsdag formiddag ble polpunktet nådd. Russlandsekspert mener russerne ikke vil bry seg med dette.

TILFELDIG: KV «Svalbard» idet skipet var på vei ut Isfjorden 14. august. Dette er samme dato som Norge fikk full suverenitet over Svalbard i 1925. Turen er et forskningstokt med kurs mot Nordpolen. Dette er det første gang et norsk militærfartøy er på Nordpolen.
Publisert

14. august er kjent som Svalbard-dagen. Dette er datoen da Norge i 1925 fikk full suverenitet over Svalbard. Russerne protesterte mot dette kort tid etter. At Norge på samme dato i år sender sitt første militære skip, med kurs for 90 grader nord, kommer de sannsynligvis ikke til å protestere like mye på.

– Russerne er vant til det som omtales som symbolske handlinger, og har selv gjort slike ting. Jeg tror ikke dette kommer til å få store ringvirkninger i russiske medier, sier Jakub M. Godzimirski.

Han er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) og er ekspert på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

– Ikke på agendaen

Nupi-forskeren minner om at Norge har fått avklart sine krav i nordområdene, og tror ikke kongeriket har noe ønske om å være med i kappløpet om Nordpolen.

– Enkelte russiske miljøer mener fortsatt at Norges suverenitet over Svalbard skyldes, for russerne, uheldige omstendigheter siden Russland var midt oppi en revolusjon da traktaten ble utarbeidet i 1919. De mener det var feil å la Svalbard gå under norsk flagg, men det er ikke det som setter agendaen i russisk politikk i dag, sier Godzimirski.

Forskningstokt

Kystvaktskipet er avgitt til et forskningsprosjekt i regi av Nansensenteret. Prosjektet skal forske på temperaturen i Nordishavet. Toktet skal vare i fire uker, og målet er å plassere ut dypvannsrigger på rundt 4.000 meters dyp.

– De skal sette ut rigger i det eurasiske dypvannsbassenget. Men om de kommer seg helt til Nordpolen er helt avhengig av hvilke isforhold de møter, forteller Stein Sandven, kontaktperson for prosjektet på fastlandet.

At skipet forlot Longyearbyen på Svalbard-dagen, er helt tilfeldig, forteller han.

– Timeplanen er det Kystvakten som bestemmer, så vi må bare innrette oss, sier Sandven.

Fra den nordamerikanske siden skal en amerikansk isbryter senere ha et tilsvarende tokt. Da skal de sette ut fire tilsvarende sonder på bunnen av det amerikanske dypvannsbassenget i Nordishavet.

Riggene på havbunnen skal sende ut lyd, og den kan brukes til å finne temperaturen i havmassene. Om ett år skal de samles inn igjen. Forskerne er spente på hva de finner ut, for en tilsvarende måling ble foretatt for 25 år siden.

– Denne gangen får vi muligheten til å sammenligne temperaturen den gangen med hvordan det er nå. Før den tid er det mange risikofaktorer på veien, sier Sandven.

Første militære skip

Etter det Sjøforsvaret erfarer, har ikke noe norsk militært fartøy vært på Nordpolen tidligere, får Svalbardposten opplyst fra kommunikasjonsavdelingen.

Skipet var fortsatt på vei nordover da denne ukas utgave av Svalbardposten gikk i trykken. Aftenposten melder at skipet nådde selve polpunktet klokka 09.32 onsdag formiddag, 21. august. Etter planen kommer det tilbake til Longyearbyen 8. september.

Powered by Labrador CMS