Blant verdens ledende

Tre forskere fra Norsk Polarinstitutt er rangert på lista over verdens ledende forskere innenfor sine felt.

Marinbiolog Kit Kovacs ved Norsk Polarinstitutt har fulgt hvalrossens utvikling siden 90-tallet. Nå er hun utpekt som en av verdens ledende i sitt felt.
Publisert

Det er Stanford-universitetet i USA har publisert lista. Den innholder totalt 290.000 navn og tre av disse er Kit M. Kovacs, Christian Lydersen og Geir Wing Gabrielsen, alle arbeider som forskere ved Norsk Polarinstitutt. Kovacs rangerer som nummer 61.308, Gabrielsen som 92.288 og Lydersen er 124.095 på lista.

Marinbiolog Kit M. Kovacs har arbeidet i 22 år som forsker ved Norsk Polarinstitutt. Fagfeltet er marine pattedyrs økologi.

–Det er smigrende og hyggelig å være på en slik liste, sier Kovacs til Norsk Polarinstitutts nettsider.

Når forskerne kommer på denne listen antyder det at forskeren har hatt stor betydning for utviklingen innenfor sitt felt, sier direktør Ole Arve Misund ved Norsk Polarinstitutt.

– Disse tre dyktige forskerne har vært toneangivende i sitt fagfelt. Hver for seg har de bidratt i mer enn 20 år ved polarinstituttet, og underveis har de levert viktig polarforskning som er blitt lagt merke til internasjonalt så vel som her i landet. Det viser at forskningen vår holder et høyt faglig nivå. Jeg må si at jeg er stolt over dem, men den største æren skal forskerne selv ha for deres lange og gode forskningsinnsats, sier Misund ved Norsk Polarinstitutt.

Forsker Christian Lydersen startet sin forskerkarriere ved å ta hovedfag på ringsel på Svalbard i 1981. Deretter tok han doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1998. Men allerede i 1994 startet han å arbeide ved polarinstituttet, i hovedsak med marine pattedyr både i Arktis og Antarktis.

Forsker Geir Wing Gabrielsen har arbeidet i 32 år ved polarinstituttet. Han har bedrevet forskning siden 1976, og hadde sin første publikasjon i 1977 på fryktresponser hos liryper på Karlsøy. I 1994 tok han doktorgrad ved Universitetet i Tromsø på studier av sjøfuglers tilpasninger til å leve i Arktis, samt deres energiforbruk og matkonsum. I dag leder han seksjon for miljøgifter ved polarinstituttet, i tillegg til at han forsker, er på feltarbeid på Svalbard hver sommer og publiserer resultater. De siste årene har han brukt mye tid på studier av miljøgifter og plastforurensning på sjøfugler.

Powered by Labrador CMS