Første gang i Norge

En topplunde ble observert av et feltlag fra Norsk Polarinstitutt på Bjørnøya lørdag 13. juli. Det er Norges første dokumenterte funn av denne fuglen.

En topplunde dukket opp på Bjørnøya blant de lokale lundene. Det er første gang den observert i Norge.
En topplunde dukket opp på Bjørnøya blant de lokale lundene. Det er første gang den observert i Norge.
Publisert
Bjørnøya ligger midt ute i havet mellom fastlandsnorge og Svalbard.
Bjørnøya ligger midt ute i havet mellom fastlandsnorge og Svalbard.

Observasjoner

Topplunde observert for første gang på Bjørnøya 13. juli

Syv rustender observert 12. juli i Longyearbyen.

Rustender er observert en gang på Svalbard tidligere. Det var i Svea mellom 23. mai og 1. juni i 2011. Da ble det observert tre rustender.

Tistelsommerfugl observert på Sukkertoppen 8. juli. Tredje gang denne er observert på Svalbard. Tidligere observasjoner 2009 på Bjørnøya og i 1978 i Grumantbyen.

Det var Fannar Theyr Gudmundson og Guus Wellesen som fant den særegne arten. De fikk øye på fuglen nord på Bjørnøya blant de «lokale» lundene i Nordhamna.

Topplunden (Fratercula cirrhata) er en alkefugl som hekker fra vestkysten av Nord-Amerika til østkysten av Nord-Asia, og tilbringer vinteren nord i Stillehavet.

Den er funnet så langt sør som til California. Topplunden på Bjørnøya må derfor ha tilbakelagt en lang reise for å havne på Svalbard.

Denne er trolig ikke funnet i Norge eller Svalbard tidligere. Etter en kort stund dro topplunden vestover rundt Kapp Kjellstrøm, og er foreløpig ikke sett igjen.

Mer folk

Hallvard Strøm, sjøfugløkolog ved Norsk Polarinstitutt sier dette om funnet på Bjørnøya:

– I en større sammenheng indikerer ikke funnet noe spesielt, annet enn at det er moro når arter opptrer langt utenfor sitt naturlige utbredelsesområde og viser at store hav- og landområder ikke utgjør noen barriere for mange arter. Stadig mer folk, både forskere og turister rundt på Svalbard, er hovedårsaken til at funn av denne typen dukker opp hyppigere enn før, sier Strøm.

På grunn av Bjørnøyas beliggenhet og gode næringstilgang i havet rundt øya, er den et yndet hekkested for et stort antall arter av sjøfugl. Det observeres ofte sjeldne arter her, da en liten øy midt i et stort havområde kan være et kjærkomment stoppested for fugler på trekk.

Flere funn

Georg Bangjord, har bodd på Svalbard i mange år og har god kjennskap til faunaen. Han er ansvarlig for å registrere sjeldne fugler på Svalbard for Norsk ornitologisk forening og var med på å starte Longyearbyen feltbiologiske forening (LoFF) for mange år siden.

Han kan fortelle om enda flere sjeldne funn de siste dagene.

Gunhild Lutnæs tok dette bildet av tistelsommerfuglen på Sukkertoppen forrige mandag.
Gunhild Lutnæs tok dette bildet av tistelsommerfuglen på Sukkertoppen forrige mandag.

Mandag 8. juli ble det observert en tistelsommerfugl på Sukkertoppen. Gunhild Lutnæs, som til daglig jobber som seniorrådgiver naturforvaltning hos Sysselmannen, tok bilde av den svært sjeldne sommerfuglen.

Dette er en afrikansk sommerfugl. Bangjord sier det har vært en historisk invasjon av disse sommerfuglene den siste tiden. Det skal ha kommet 100 millioner eksemplar av arten nordover. Det er gjort flere funn i Finnmark i forrige uke. Det finnes vanligvis ikke slike insekter på Svalbard.

– Hvis noen har sett denne brune sommerfuglen så vil vi gjerne ha rapport om det. Jeg tror flere kan ha sett denne fly fort forbi uten å forstå at dette er et veldig sjelden funn. Vi trenger informasjon om hvem, hvor og når observasjonen ble gjort, sier han.

Det er værmessige forhold og effekten av tropevarmen i Europa i fjor sommer som har gjort at det er enorme mengder av disse sommerfuglene i år. Det er aldri registrert så mange av sorten i Skandinavia tidligere.

– Det skal være gjort observasjoner av samme sommerfugl i 2009 på Bjørnøya og i Grumantbyen i 1978. Dette er dermed det tredje funnet på Svalbard, sier Bangjord.

Syv rustender besøker Longyearbyen for tiden. Det er andre gang de observert så langt nord.
Syv rustender besøker Longyearbyen for tiden. Det er andre gang de observert så langt nord.

Rustender

En flokk med syv rustender ble observert i Longyearbyen forrige uke, trolig første gang den 9. juli og ble sist sett søndag. Disse hører opprinnelig til i et leveområde i sør og øst Russland. Den første rapporten ble lagt inn i den offisielle basen den 12. juli av Margrete Keyser.

– Dette er en fin fugl som også er innført som parkfugl i Europa. Vi vet ikke om disse har forvillet seg hit opp fra sitt opprinnelsessted eller om de er på sommerferie fra Europa. Parkfugler er oftest ringmerket, men rømte parkfugler har ikke det, sier Bangjord.

De syv rustendene som har kommet hit er ikke merket. De er blant annet observert ved hundegården i Adventdalen og ved campingen på Hotellneset. De vil trolig bli å se i nærområdet de neste dagene.

– Mest sannsynlig slår de seg ned noen dager. De har en tendens til å bli en stund når de finner en plass som er levelig, sier han.

Rustender er bare observert en gang tidligere på Svalbard og det var i Svea mellom 23. mai og 1. juni 2011. Da ble det observert tre stykker. Årlig blir det observert en til ti rustender på fastlandsnorge.

Stor base

I basen www.artsobservasjoner.no ligger det registrert 80.000 observasjoner av fugl på Svalbard. Basen er åpen for alle både når det gjelder å legge inn observasjoner og bilder og for å finne annen informasjon. For å gjøre mer avanserte søk kan man registrere seg som bruker.

– Hvis man lurer på noe om fugler på Svalbard finner man det aller meste her, sier Bangjord.

Powered by Labrador CMS