Mann måtte møte i retten:

– Fraktet politisjef i buss uten førerkort og forstyrret isbjørner som paret seg

Mannen hevder han ikke var klar over at det var isbjørn i området da han kjørte bil på isen i Adolfbukta i april. To isbjørner avbrøt paringen sin, og la på sprang da bilen kom.

Mange fikk bilder av isbjørnene som paret seg på isen i Adolfbukta i april i år. En mann står nå tiltalt for å ha forstyrret dem ved å kjøre bil på stedet.
Mange fikk bilder av isbjørnene som paret seg på isen i Adolfbukta i april i år. En mann står nå tiltalt for å ha forstyrret dem ved å kjøre bil på stedet.
Publisert
Nord-Troms tingrett behandler saken mot den tiltalte mannen i 50-årene. Fra venstre: meddommer Jan Telstø, meddommer Sølvi Jacobsen og dommerfullmektig Anne Marit Holmen.
Nord-Troms tingrett behandler saken mot den tiltalte mannen i 50-årene. Fra venstre: meddommer Jan Telstø, meddommer Sølvi Jacobsen og dommerfullmektig Anne Marit Holmen.

– Da jeg fikk øye på isbjørnene i sidesynet, bestemte jeg meg for at det beste var å gi gass og komme seg vekk fra dem så fort som mulig. Jeg anslår at de da var 50 meter fra bilen, forklarte den ukrainske mannen i 50-årene i Nord-Troms tingrett i Longyearbyen onsdag.

Les også: Kjørende i bil skal mann ha forstyrret isbjørn

I tillegg til å ha forstyrret isbjørn, er mannen tiltalt for flere tilfeller av bilkjøring uten gyldig førerkort, og for å ha brutt forskriften om motorferdsel på Svalbard. Det er ikke lov å kjøre bil på snødekt mark og på islagte vassdrag og sjøområder.

Fraktet sysselmannen, uten førerkort

Mannen, som arbeider i Pyramiden, ble i februar i år fradømt retten til å kjøre bil i Norge. Dette på grunn av en promillekjøring med en påfølgende bilulykke i januar. Han har imidlertid ikke sluttet å kjøre bil, og forklarte i retten at dette har sammenheng med at politiet ikke fysisk har tatt fra ham hans ukrainske førerkort.

Les også: Dette bildet har skapt debatt

I tillegg til kjøringen som forstyrret isbjørnene i Adolfbukta, er han tiltalt for fire spesifikke tilfeller der han skal ha kjørt bil, etter at han ved dom ble fradømt retten til å kjøre bil. 12. juli i år fraktet han sågar sysselmann Kjerstin Askholt i buss da hun var på besøk i Pyramiden.

I retten erkjente mannen straffskyld for tre av de i alt fem tilfellene av kjøring uten gyldig førerkort.

Forstyrret isbjørn

Hovedtiltalen, som går på forstyrrelse av isbjørn med bil på havisen i Adolfbukta 2. april i år, ble av tiltalte forklart som en tur ut på isen for å hente to kolleger fra Pyramiden. De hadde fri den aktuelle dagen, og gått seg en tur, men blitt våte på beina og begynt å fryse.

– De tok kontakt på radiosambandet, og ba om hjelp. Det skurret i sambandet, men jeg forsto at de hadde blitt våte, forklarte tiltalte.

Les også: Her samles turistbåtene i flokk like ved isbjørnen

Hele tiden så han at det var en del skuterfølger på isen, og han visste at det var stor sannsynlighet for at det var isbjørn på fjordisen. Etter å ha snudd en gang for å fylle drivstoff, og kjørt tilbake, fant han kollegene sine.

– Det ble da bestemt at vi skulle sjekke ut en hytte ved Petuniabukta, da det ikke er uvanlig at isbjørn forvolder skade på denne, forklarte den tiltalte.

Det var mens han kjørte for å gjøre dette ærendet at han plutselig ble oppmerksom på isbjørnene, om lag femti meter fra bilen.

– Avbrutt parring

Sysselmannens feltinspektører, som befant seg på Fredheim på dette tidspunktet, fikk inn flere meldinger om bilkjøringen på isen i Adolfbukta. Flere gikk ut på at bilen hadde forstyrret isbjørn. En sivilt ansatt hos Sysselmannen, som var på stedet, vitnet i retten og hadde flere bilder som aktor Berit Sagfossen har tatt med i bevisførselen i saken.

– Vi sto om lag 2-300 meter fra isbjørnene som paret seg, og tok bilder. Plutselig ble jeg oppmerksom på en bil på isen. Den kjørte mot bjørnene i stor fart, og jeg så ikke at den svingte eller slakket av, sa vitnet i retten.

Les også: Femten isbjørnskytinger knyttes til turisme

Han anslår hastigheten på bilen til å ha vært mellom 60 og 80 kilometer i timen. Forholdene den aktuelle dagen ble beskrevet som svært gode. Sol og jevn is gjorde at vitnet mente det måtte være mulig å se bjørnene fra bak rattet på bilen.

– På ett tidspunkt avbrøt bjørnene paringen og reiste seg. De spurtet i retning fra der bilen kom, forklarte vitnet.

Les også: Dette hadde 60-årsjubilanten aldri trodd han skulle få se

Han anslo at bilen på det nærmeste var 50-100 meter fra der bjørnene først lå og paret seg.

Retten ledes av dommerfullmektig Anne Marit Holmen. Meddommerne er Jan Telstø og Sølvi Jacobsen. Tiltalte forsvares av advokat Thomas Hansen.

Powered by Labrador CMS