Turistfartøy fulgte etter isbjørner inn i fulgereservat, blir etterforsket av politiet

Tirsdag fikk Sysselmannen melding om at et turistfartøy var innenfor vernegrensen på 300 meter i Kongsfjorden.

Desse isbjørnen har blitt observert i Kongsfjorden de siste ukene, men dette bildet stammer ikke fra turistfølget som forfulgte bjørnene.
Desse isbjørnen har blitt observert i Kongsfjorden de siste ukene, men dette bildet stammer ikke fra turistfølget som forfulgte bjørnene.
Publisert

Det opplyser Sysselmannen på sine nettsider.

– Vi fikk melding tirsdag om at et turistfartøy var innenfor vernegrensen på 300 meter og fulgte etter en isbjørnbinne med unge, sier assisterende sysselmann Berit Sagfossen i en pressemelding.

Politi og miljøvernavdelingen oppsøkte fartøyet tirsdag, og politiet vil etterforske saken videre.

– Vi ser alvorlig på dette, og vil følge ekstra godt med fremover, sier Sagfossen, og viser til at Sysselmannen blant annet har feltinspektører som har base i Kongsfjorden.

Ifølge forskriften om større naturvernområder og fuglereservater på Svalbard er all ferdsel i reservatene, herunder ferdsel på sjøen og landing med luftfartøyer, forbudt i tiden 15. mai til 15. august. Formålet med fredningen er å sikre viktige hekke- og oppholdsområder for fugl, særlig ærfugl og gjess.

Fuglereservatene omfatter havet omkring øyene ut til 300 meter fra land eller skjær ved laveste vannstand.
Og dette gjelder alle typer forstyrrelse.

I svalbardmiljølov står det også at det er forbudt å lokke, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret, eller at det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.

Powered by Labrador CMS