Som følge av kulden frøs vannledningen opp til Nybyen og Huset. Dermed er det sendt ut kokevarsel for området og LL ber derfor alle om å koke vannet godt før det drikkes, om vannet kommer fra springen.

Fortsatt kokevarsel for Nybyen - flere melder om brunt vann på Elvesletta

Onsdag jobbes det fortsatt med å få åpnet vannrøret til Nybyen og Huset som frøs tirsdag. Samtidig meldes det om brunt vann på Elvesletta.

Publisert Sist oppdatert

Siste: LL har fått melding om misfarget vann i boliger på Elvesletta. Teknisk sjef Kjersti Olsen Ingerø sier at de er på saken. 

På Facebook har flere meldt om brunt vann på Elvesletta sør, og andre om dårlig trykk på Elvesletta nord. Olsen Ingerø opplyser at det vil kunne gjelde flere steder på rørnettet.

– Det at folk har brunt vann i springen kan indikere at rørene er i ferd med å fryse. Vannet vi sender ut på nettet er av god kvalitet, men det kan bli skittent når vannet fryser og når vi jobber med å spyle opp rørene, sier hun.

LL ber derfor folk som opplever å ha misfarget vann i springen om å la det renne. Brunt vann kan nemlig være en indikasjon på at vannet er i ferd med å fryse.

«La kaldtvannet renne til det blir blankt igjen, hvis du opplever misfarget vann. Men ikke gå fra vannet rennende», skriver de.

Fortsatt kokevarsel

Onsdag morgen er Nybyen fortsatt uten vann. LL skriver at rørleggerne fortsetter med å prøve å åpne vannledningen som frøs tirsdag.

«Bassenget ble tomt i natt etter at vi hadde veldig høyt forbruk i går kveld. Brannvesenet fyller opp i dag.», skriver LL.

Kokevarselet for Nybyen og Huset gjelder fremdeles onsdag. 

Teknisk sjef, Kjersti Olsen Ingerø, opplyser at brannvesenet fortsatt jobber med å fylle høydebassenget i Nybyen med vann, og sier at så lenge de manuelt må fylle på vil kokevarselet gjelde.

– Vær restriktive

Longyearbyen lokalstyre sendte tirsdag ut kokevarsel som følge av at det er registrert dårlig trykk opp i høydebassenget i Nybyen. 

Dette var ifølge Olsen Ingerø en indikasjon på at vannledningen har frosset. 

På egne sider gikk derfor LL ut med kokevarsel og ba innbyggerne om å være restriktive i vannbruken.

«Inntil vi får tint opp ber vi beboere og næringsliv i Nybyen om å være restriktive med bruk av vann, samt å koke vannet før bruk. Kokevarselet er iverksatt som en del av vanlige prosedyrer, og gjelder altså kun for Nybyen og Huset.», skrev LL. 

Etterfyller vann

Teknisk sjef i Longyearbyen lokalstyre, Kjersti Olsen Ingerø, opplyste til Svalbardposten tirsdag at de jobbet med å få oversikt over situasjonen i Nybyen og ved Huset. 

– Vi gjør alle tiltak nå for å unngå skade på rørene og for å tine opp igjen vannet, sier hun.

– Ingen rapporter om fjernvarmen

Daglig leder for Svalbard Energi, Guttorm Nygård, opplyser til Svalbardposten at det etter forholdene skal stå bra til med fjernvarmen. Han sier at produksjonen påvirkes noe av sprengkulda, men at de ikke skal ha fått rapporter om noe ekstraordinært per nå.

Gode råd:

Ved kokevarsel har Folkehelseinstituttet i samarbeid med Mattilsynet utarbeidet råd for hva et kokevarsel innebærer.

Kokevarsel sendes ut når vannverk eller myndighetene mener at det er usikkerhet rundt kvaliteten på vannet. Å koke vannet vil derfor drepe mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.

Det som er viktig å huske på er at når du koker vannet, så må det fosskoke. En vannkoker kan derfor være nok å bruke, så lenge den får vannet til å fosskoke før den slår seg av. Bruker du derimot mikrobølgeovn, må du forsikre deg om at vannet fosskoker.

Skal du kjøle ned vannet etterpå, er det viktig at det avkjøles naturlig uten at det tilsettes isbiter eller lignende. Dersom vannet inneholder partikler eller er grumsete, bør det filtreres før det kokes. 

(Kilde: FHI)

Tirsdag sendte Longyearbyen lokalstyre ut kokevarsel for deler av Longyearbyen. Bebyggelse innenfor det merkede området må koke vannet.
Powered by Labrador CMS