Isbjørn i Hiorthhamn:

Fortsetter overvåking ut kvelden

Sysselmesteren kommer til å ha regelmessig kontroll av isbjørnens posisjon fra byen frem til i kveld. De ber folk om å melde inn relevante observasjoner.

Bilde av isbjørnen tatt mandag morgen.
Bilde av isbjørnen tatt mandag morgen.
Publisert

Siste, klokken 16.00:

I løpet av dagen har Sysselmesteren observert isbjørnen fra båt. Den har nå lagt seg til ro mellom Advent City og Hiorthhamn. Den siste timen har de vurdert eventuelle tiltak, og konkludert med at den per nå ikke er til fare for befolkningen i Longyearbyen.

– Et eventuelt neste tiltak vil være jaging, men det vurderer vi ikke som nødvendig nå, sier sysselmesterførstebetjent Espen Olsen.

De vil fortsette med regelmessig kontroll av isbjørnens posisjon fra byen frem til i kveld, og deretter gjenoppta observasjon tirsdag morgen, skriver Sysselmesteren på sin Facebook-side. De ber om at relevante observasjoner, eksempelvis bevegelse mot byen, meldes til Sysselmesterens vakttelefon.

Oppfordringen til skuelystne er som tidligere: Ikke oppsøk området slik at isbjørnen forstyrres og endrer retning.

Kom til området natt til mandag

Den skal ha kommet fra Diabas, og Sysselmesteren ønsker at den fortsetter sin ferd videre utover Adventdalen. Det er foreløpig ikke snakk om å jage den.

Sysselmesteren fikk melding om isbjørnen i området klokken 04.00 natt til mandag.

Rett før klokken 12.00 opplyser vakthavende sysselmesterførstebetjent at den ikke har flyttet seg noe særlig.

– Det er fremdeles kun overvåking av den. Vi tar løpende vurderinger, og vil ha båt på vannet inntil videre. Foreløpig er ikke planen å gjøre noe annet, sier sysselmesterførstebetjent Espen Olsen.

Har vært på Vindodden

Isbjørnen skal være ei binne med halsbånd, og det er den samme isbjørnen som har vært på Vindodden i helgen. Det får Svalbardposten bekreftet av isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Sysselmesteren ber folk om ikke å oppsøke området slik at isbjørnen forstyrres og endrer retning.

Powered by Labrador CMS