Regjeringen med nye råd for Svalbard:

– Fraråder ikke fritidsreiser

Regjeringen går i mot rådene fra Helsedirektoratet og FHI, og vil ikke fraråde innenlands fritidsreiser til Svalbard rett før vinterferien.

Fraråder ikke fritidsreiser til Svalbard før ferien: Helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Fraråder ikke fritidsreiser til Svalbard før ferien: Helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Publisert

For fastboende blir også testing vederlagsfritt før reise til Svalbard. Det skriver regjeringen i en pressemelding.

– Spredning av koronaviruset og særlig de mer smittsomme variantene vil kunne ha alvorlige konsekvenser på Svalbard. Helsedirektoratet og FHI anbefaler å unngå unødvendige innenlandsreiser, for eksempel fritidsreiser, til Svalbard. Regjeringen vil derimot ikke gi nasjonale råd om å fraråde innenlands fritidsreiser til Svalbard nå rett før vinterferien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Helsedirektoratet har hatt møte med Sysselmannen og Helse Nord, som beskriver en sårbar helseberedskap ved et eventuelt smitteutbrudd, spesielt i dagens smittesituasjon med nye virusvarianter på fastlandet. De har også meldt om bekymring knyttet til økende reisevirksomhet til Svalbard. Testregimet blir derfor videreført.

Begrensningene i hotellkapasitet blir også videreført av smittevernfaglige og beredskapsmessige grunner.

«Turistnæringen er viktig for lokalsamfunnet på øygruppen og Svalbard er en del av vinterferie-Norge. Det er kort tid til vinterferien begynner. Både næringslivet og sysselmannen har uttrykt ønske om forutsigbare rammebetingelser», heter det i pressemeldingen.

– Jeg mener restriksjonene som er innført for Svalbard, med testing av alle før de reiser til Svalbard, sammen med innreiserestriksjoner til Norge og øvrige smitteverntiltak er tilstrekkelige nå. Men økt tilstedeværelse av norske turister i vinterferien øker risikoen for utbrudd, sier Bent Høie.

Skjenkestoppen blir også endret fra klokken 24.00 til klokken 22.00.

Powered by Labrador CMS