Hjelp til Ukraina:

– Vi trenger soveposer

Ukrainske Julia Lytvynova spår en tøff vinter for ukrainske soldater. Nå håper hun Svalbard-befolkningen har klær og utstyr å donere.

For hjemlandet: Julia Lytvynova pakker ned jakker som skal holde ukrainske soldater varme i vinter. I Nybyen kan privatpersoner og bedrifter donere bort utstyr de ikke har bruk for selv.
For hjemlandet: Julia Lytvynova pakker ned jakker som skal holde ukrainske soldater varme i vinter. I Nybyen kan privatpersoner og bedrifter donere bort utstyr de ikke har bruk for selv.
Publisert Sist oppdatert

I disse dager samler en gruppe lokale i Longyearbyen inn klær og utstyr til ukrainske soldater.

– Vinteren i Ukraina kommer til å bli vanskelig. Det er vår oppgave å hjelpe ukrainerne så godt vi kan, sier Julia Lytvynova.

Hun er selv fra Ukraina, men har bodd i Longyearbyen i overkant av et år. I september tilbrakte hun to uker i hjemlandet, der hun satt i bomberom under russiske angrep.

– Jeg snakket med frivillige der, og da jeg kom tilbake til Svalbard delte jeg erfaringene jeg hadde gjort meg. Så ble ideen om å forsøke å samle inn utstyr født, sier hun.

Lytvynova mener at her på Svalbard er vi spesialister på å vite hvordan det er å leve i kulda og med stridt vær, men også til å kle oss fornuftig.

Én sovepose sendt

Det har nå gått en måned siden gjengen, som består av tre ukrainere og en russer, begynte innsamlingen. Lytvynova jobber til daglig på Systua i Nord og ved ArticPeople i Nybyen.

– Innsamlingen tar ikke så mye av fritiden min foreløpig, for ennå er bidraget beskjedent. Men én boks er på vei til Ukraina med posten nå. Den inneholder flere varme jakker og en sovepose. Nå gjør jeg klar en andre boks med varme jakker, termoser og en sovepose, sier Lytvynova til Svalbardposten.

– Vi trenger hovedsaklig soveposer i god stand, men ønsker oss klær og utstyr både til kvinner og menn. Det er omtrent 40.000 kvinnelige ukrainske soldater, sier hun.

Hun ramser opp superundertøy, varme sokker, undertøy, halser i svart eller khaki-farget, luer, termoser, termokopper, nødladere og lykter til utendørsbruk på lista over det de trenger mest.

Leveres i Nybyen

Både privatpersoner, butikker og turoperatører er velkommen til å bidra dersom de har noe til overs.

De som har bidrag kan levere i Nybyen, til ArcticPeople workshop i det gamle galleriet, mandag til fredag mellom kl. 11:00 og 18:00.

– Om noen skulle føle for å levere i helgen, kan de ta kontakt med meg på Facebook og så ordner vi det, sier Lytvynova.

Hun er glad for at hun endelig har overskudd til å gjøre en personlig innsats.

– De første seks månedene av invasjonen følte jeg meg forferdelig emosjonelt sett. Jeg visste ikke om landet mitt ville eksistere da jeg sto opp om morgenen. All den tiden sendte jeg bidrag til stiftelser og venner som var frivillige. Nå har jeg endelig styrken til å gjøre noe mer, forteller hun.

Partner på fastlandet

Selv om det er Lytvynova som sorterer og pakker alle donasjonene fra Svalbard, er det den ideelle organisasjonen Friends of Ukraine Norge som i første omgang mottar leveransene.

Fra dem sendes utstyret til Ukraina via Polen.

Organisasjonen ble ifølge Lytvynova etablert på privat initiativ av ukrainere og registrert i Norge i begynnelsen av juli i år. Siden da har Friends of Ukraine samlet og sendt humanitær last til Ukraina ved flere anledninger.

– Ukrainerne er nå opptatte med sitt - noen står med våpen i hendene, noen vever kamuflasjenett, noen lager stearinlys, mens andre fjernarbeider fra Ukraina for å kunne betale skatt til landet. Alle sparer strøm så godt de kan. Krig er veldig skummelt og smertefullt. Vi må vinne og være frie, avslutter Lytvynova.

Powered by Labrador CMS