DEBATT

Frikort for ungdom på Svalbard

Ungdomsrådet i Longyearbyen: Hanna Lindland Ree, Linnea Mari Våtvik, Embla Abild, Ero Stiberg Hansen, Iben Abild og Mia Ekeblad Eggenfellner.

Vi i Ungdomsrådet ønsker å endre svalbardskatteloven. 

Dagens situasjon er at vi har flat skatt på Svalbard, noe som betyr at unge arbeidstakere ikke har anledning til å ha frikort slik som ungdom på fastlandet har. På fastlandet kan ungdom tjene inntil 70.000 kroner skattefritt, mens her oppe blir du skattet fra første krone. Det betyr at ungdommer på Svalbard betaler like mye skatt om de jobber to arbeidsdager eller har en full sommerjobb. 

Vi synes det er rart at flat skatt skal gjelde alle, uansett om du har en sommerjobb som tenåring eller er voksen og jobber fulltid. Ungdomsrådet mener at inntekten av å skattlegge ungdommer likt som voksne er lav, samtidig som det betyr mye for ungdom her oppe å få samme rettigheter som ungdom på fastlandet. 

For oss er dette en prinsipielt viktig sak som handler om rettferdighet og likestilling mellom ungdom på fastlandet og ungdom på Svalbard. 

Vi vil at svalbardskatteloven skal endres og at ungdommer på Svalbard skal få anledning til å tjene opptil frikortgrensa uten å betale skatt, slik som ungdommer på fastlandet får.

Powered by Labrador CMS