Statsråder til frøhvelvet:

– Viktig for norske bønder

Landbruksminister Sandra Borch og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim kommer til Svalbard for å gjennomføre årets første deponering av frø i det globale frøhvelvet.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og landbruks- og matminister Sandra Borch kommer til Svalbard for å deponere frø i det globale frøhvelvet.
Publisert
Den gamle adkomsttunnelen, også kalt «Svalbardrøret» er fjernet. I tillegg er 17.000 kubikk masse fjernet fra byggegropen. Det klargjøres for en helt ny vanntett adkomsttunnel inn til selve frøhvelvet som ligger 50 meter under bakken. En 20 meter høy frysevegg holder massene på plass mens arbeidet pågår. Det er første gang Statsbygg bruker denne fryseteknikken i sitt arbeid. I forkant ligger inngangsportalen. Glasskunsten er fjernet mens arbeidet pågår.

Mandag 14. februar vil de to statsrådene plassere frø fra to genbanker i Tyskland, Sudan, Slovakia, det internasjonale forskningssenteret ICARDA og NordGen i det globale frøhvelvet på Svalbard.

Svalbards globale frøhvelv omtales på regjeringens sider som en verdensomspennende forsikring for matforsyningen til kommende generasjoner.

Statsrådene trekker frem frøhvelvet som spesielt viktig for både den norske og internasjonale matsikkerheten.

Landbruks- og matminister Sandra Borch mener at denne lagringen av frø er viktig for hele verdens landbruk, også i Norge.

– Utfordringene verden står overfor i dag tydeliggjør behovet for genressurser. Økende tørke, flommer og ustabile temperaturforhold vanskeliggjør produksjonsforholdene i landbruket over hele verden. Disse frøene er også viktig for norske bønder. For å sikre økt matproduksjon i Norge trenger vi nye klimatilpassede plantesorter og planter som bidrar til et klimavennlig landbruk, sier Borch.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim legger til at at frøhvelvet på Svalbard er viktig for matsikkerheten i verden.

– For hver gang vi sender nye frø til Svalbard, øker den globale matsikkerheten i fremtiden. Det er ganske stort å tenke på, og jeg gleder meg derfor veldig til å besøke hvelvet, sier Tvinnereim.

Powered by Labrador CMS