Lykkelig møte med mamma

Mandag denne uken reiste Omid Abolhasani (39) fra Longyearbyen etter å ha vært her i over ti år sammenhengende. På Kolbotn ventet et sterkt møte med familien.

Omid Abolhasani får endelig holde rundt mamma Safye (64).
Omid Abolhasani får endelig holde rundt mamma Safye (64).
Publisert

(Reportasjen er laget i samarbeid med Oppegård Avis og redaktør Sigbjørn Vedeld. Han har levert sitater og foto.)

Endelig fikk han møte mamma Safye (64) og sin bror, søster og onkelbarn på Kolbotn.

– Det er helt utrolig å endelig være her. Jeg hadde tenkt å bare møte opp og banke på døra til mamma, men jeg var redd for hjertet hennes. Derfor ga jeg et lite hint på forhånd. Gledestårene kom da vi så hverandre igjen, sier han.

Mamma og Omid i sofaen i leiligheten i Kolbotn sentrum.
Mamma og Omid i sofaen i leiligheten i Kolbotn sentrum.

Møtet

Mamma Safye sitter stille i lenestolen i den lille leiligheten i Kolbotn sentrum. Hun får spørsmål om hvordan det var å endelig se sønnen igjen. Safye klarer ikke å svare. Tårene bare renner.

– Jeg trodde egentlig ikke jeg skulle få se han igjen, sier hun før hun tar tørkleet til øynene.

Familien samlet i leiligheten i Kolbotn sentrum.
Familien samlet i leiligheten i Kolbotn sentrum.

– Det er tungt for mamma. Vi var alltid sammen i hjemlandet vårt. Det var tungt for alle da vi ble skilt fra hverandre her i Norge, men det var ekstra tungt for mamma. Heldigvis ordner alt seg til slutt, sier Omid med et smil.

Adskillelsen

Familien kom til Norge fra Iran i 2008. Omid fikk midlertidig arbeidstillatelse etter noen måneder og flyttet til Tromsø der han fikk jobb. Etter to avslag på asylsøknaden tok han flyet til Svalbard. Her var det ingen passkontroll da han kom. Det ble innført bare en uke senere. Siden da har han bodd og arbeidet i Longyearbyen uten mulighet for å reise ut igjen.

Mens Omid har bodd i Longyearbyen har familien bodd på asylmottaket på Elvestad. Mamma Safye bor i dag sammen med Omids bror, som er døv og blind i egen leilighet. Søsteren Afsaneh(34) bor fortsatt på asylmottak i Hobøl sammen med datteren Melissa(4).

Fikk pass og visum

I fjor vinter søkte Omid om å få opphevet innreiseforbudet til Norge. Det tok tid å få svar og de tillatelsene han trengte, men i begynnelsen av oktober var alt klart. Da hadde han fått både visum og iransk pass.

– Det siste halvåret har vært tungt for meg. Jeg visste at dette kom til å ordne seg, men jeg var så utålmodig, sier han.

Da han landet i Tromsø mandag denne uken ble det først en lang intervjurunde hos politiet på flyplassen i Tromsø før han fikk reise videre.

– Jeg har visum til 19. november, så tirsdag reiser jeg tilbake til Longyearbyen. Svalbard har blitt hjemmet mitt. Jeg merker allerede nå at jeg savner Svalbard og vennene mine der oppe.

Onkel Omid møtte niesen sin Melissa (4) for aller første gang. Her sammen med søsteren Afsaneh (34).
Onkel Omid møtte niesen sin Melissa (4) for aller første gang. Her sammen med søsteren Afsaneh (34).

– Men jeg skal fornye visumet. Det skal ikke gå like lenge til neste gang jeg ser familien min igjen, sier Omid.

Søsteren og niesen var også kommet på besøk til mamma i Kolbotn. Lille Melissa hadde aldri møtt onkelen sin tidligere.

– Hun kom med blomster og en god klem til meg da vi møttes første gang. Det var helt fantastisk. Det er vanskelig å beskrive med ord hvor glad jeg er, sier Omid Abolhasani.

Powered by Labrador CMS