Frykter nytt rabiestilfelle – reinsdyr avlivet

Sysselmannen rykket ut til Ny-Ålesund og avlivet to reinsdyr etter tips fra turister.

Sysselmannen har avlivet flere reinsdyr den siste stunden, for å følge opp tips om dyr med unormal adferd. Ingen av dyrene har så langt fått påvist rabies.
Sysselmannen har avlivet flere reinsdyr den siste stunden, for å følge opp tips om dyr med unormal adferd. Ingen av dyrene har så langt fått påvist rabies.
Publisert

– Det stemmer at vi har avlivet to reinsdyr i Ny-Ålesund-området, grunnet mistanke om rabies, sier sysselmannsbetjent Carina Søreng til Svalbardposten.

Politiet fikk tips etter at noen forskere hadde lagt merke til dyrene, og tatt kontakt med de som jobber i Kings Bay, og ansatte hos Sysselmannen rykket ut.

En simle og en reinskalv ble avlivet.

– De blir sendt til fastlandet for undersøkelser, siden vi har hatt et rabiestilfelle nylig. Også ved forrige utbrudd tok det litt tid fra det ble påvist til det var på Spitsbergen, sier Søreng.

Har testet flere dyr

Gustav Busch Arntsen, rådgiver i natur- og artsforvaltning hos Sysselmannen, forteller at de tar alle tips om dyr med unormal adferd på alvor.

– Vi må følge opp de tipsene vi får. Denne gangen var det en simle som hadde utypisk adferd, og med bakgrunn i påvisningen av rabies på Hopen tidligere i år, kontrollerer vi dyrene, sier han.

Han forteller at simlen og kalven ble avlivet, og at det er blitt tatt prøver av dyrene, samtidig vil han ikke overdrive faren for at det er et nytt utbrudd.

– Vi har fått flere tips, og har vært ute og tatt prøver på flere dyr i det siste. Så langt har alle prøvene vært negative. Men vi må være litt på hugget når vi får inn tips, og det er vi glade for at vi får, sier Busch Arntsen, og understreker at det ikke er påvist rabies på Spitsbergen i senere tid.

Powered by Labrador CMS