Polarrev herjer i ærfuglkolonien:

– Noe må gjøres før kolonien forsvinner

Reven har knekt hundekoden.

Polarreven jager ærfuglhunnene av reirene. Hunnene ligger på reiret helt til deres eget liv står på spill.
Polarreven jager ærfuglhunnene av reirene. Hunnene ligger på reiret helt til deres eget liv står på spill.
Publisert

Området mellom hundegårdene til Longyearbyen Hundeklubb og Svalbard Villmarkssenter har tiltrukket seg flere hundre par ærfugl, som har hatt en relativt trygg tilværelse der.

De innesperrede, men tidvis høylytte hundene har nemlig holdt polarreven unna. Men for et par år siden fant en polarrev ut at hundene ikke er noe problem så lenge de sitter i bur.

– Polarreven er heller ikke redd mennesker, og spaserer nesten mellom beina på personer som tar en pause ved ærfuglkolonien, forteller Bjørn Frantzen, styremedlem i Longyearbyen feltbiologiske forening (LoFF).

Polarreven spaserer fornøyd ut av kolonien med et ærfuglegg. 10-20 reir kan bli ødelagt av polarreven i løpet av en natt.
Polarreven spaserer fornøyd ut av kolonien med et ærfuglegg. 10-20 reir kan bli ødelagt av polarreven i løpet av en natt.

Han har registrert at polarreven kan komme til ærfuglkolonien når som helst på døgnet for å ta egg eller fugleunger.

– Når ærfuglungene klekkes, ligger de under moren rundt et døgn før moren tar de med til vann, helst ut i fjorden. I denne tiden er ungene svært sårbare. En ærfuglmor som ligger på unger, ligger litt annerledes enn en mor som ligger på egg. Det kan nesten se ut som om polarreven har lært seg dette og går etter reir med unger, sier Frantzen.

Biter ungene i hodet

Når polarreven ankommer ærfuglkolonien, flyr mange av de ikke-hekkende hunnfuglene ut av kolonien. De rugende
mødrene trykker hardt på reiret og går ikke av før de føler at de setter sitt eget liv på spill.

– Dersom det er unger i reiret, henter polarreven opp unge etter unge og dreper dem ved å bite dem i hodet. Noen ganger spiser polarreven en ærfuglunge på stedet for deretter å gå til et reir med egg. Da kan den ta egget og la de døde ungene ligge mens den forlater kolonien for enten å grave ned ærfuglegget et sted i nærheten, eller ta det med til revehiet som nå har små valper, sier Frantzen.

Måkene tar restene

Når polarreven går ut av ærfuglkolonien, slår polarmåkene til og spiser opp de drepte ærfuglungene og egg som nå ikke er beskyttet.

– Polarreven er mest aktiv på natta. Vi har observert reven i tidsrommet 23.00 til 04.00 flere netter, og så at den kom inn i kolonien rundt åtte ganger, sier Frantzen.

Til ingen nytte dytter en ærfuglmor forsiktig i en av ungene som polarreven har drept.
Til ingen nytte dytter en ærfuglmor forsiktig i en av ungene som polarreven har drept.

– Attraksjonen forsvinner

Han frykter for ærfuglkoloniens fremtid hvis reven fortsetter den hyppige jakten.

– Dersom to reir blir ødelagt hver gang, ryker det 16 reir hver natt. Rugetiden til ærfuglene er nesten 30 dager. 16 reir ganger 30 dager betyr at hele kolonien mister egg og unger dersom polarreven er like aktiv i hele rugetiden, sier Frantzen.

Styremedlemmet i Longyearbyen feltbiologiske forening er klar på at noe må gjøres.

– Ærfuglkolonien er bygget opp over ti år, og har blitt gradvis større. Den er for så vidt menneskeskapt, for den ville ikke vært der uten den jobben som Svalbard Villmarkssenter har gjort. De har også satt hunder i line for å skremme bort reven, men den bryr seg ikke om det. De som besøker ærfuglkolonien jevnlig, vil se at den nå er redusert til noen få rugende hunner mot de vi har vært vant til å se, sier Frantzen og legger til:

Flere polarmåker holder til ved ærfuglkolonien og spiser de drepte ærfuglungene og tilgjengelige egg når polarreven forlater kolonien.
Flere polarmåker holder til ved ærfuglkolonien og spiser de drepte ærfuglungene og tilgjengelige egg når polarreven forlater kolonien.

– Vil du oppleve et hverdagsdrama på nært hold er ærfuglkolonien det rette stedet. Men dersom vi ønsker å se ærfuglkolonien i framtiden også, bør vi begynne å lete etter tiltak som kan redusere polarrevens herjinger i ærfuglkolonien. Gjøres det ingen ting, er jeg redd ærfugl-kolonien vil bli borte. Longyearbyen mister da sin flotteste fugleattraksjon. Ærfuglkolonien er en av de vakreste opplevelsene vi har nær byen.

– Hvilke tiltak kan gjøres?

– Vi trodde at polarhunder i line kunne hjelpe, men det fungerer ikke. Sammen med Svalbard Villmarkssenter og Unis gjør vi nå en test med et 360-graders kamera for å se om vi kan danne oss et bilde av predasjonen. Vi trenger skikkelig dokumentasjon før vi gir sterke råd, men vil drøfte dette med miljøvernavdelingen hos Sysselmannen, sier Frantzen.

Powered by Labrador CMS