Snorklipping under ministerbesøk:

Nytt vindskjul på plass - fuglefolket fikk besøk

Takket være BirdLife Svalbard (LoFF) kan du nå nyte fuglelivet og naturen under tak.

Fornøyde: Bjørn Frantzen (t.v.) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide i samtale foran det nye vindskjulet.
Publisert Sist oppdatert

Foreningen BirdLife Svalbard (LoFF) fikk storfint besøk av klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide under den offisielle åpningen av det andre vindskjulet som er plassert like ved campingplassen i Longyearbyen.

– Dette anlegget er jo et fint symbol på det store spørsmålet som vi alle er veldig opptatt av. Med de ordene har jeg gleden av å ønske Loff hjertelig til lykke åpne dette vindskjulet, og håper at både ung og gammel kan sette seg her med kaffekoppen i ro og mak i skjul for vinden og for fuglene. Man kan observere fuglene og lære om dem, og den vakre naturen og dyrelivet som er her, sa Barth Eide før han klippet snoren.

– Godt eksempel

Barth Eide med følge kom direkte fra Ny-Ålesund, og til stede var også noen av byens innbyggere og ikke minst de som har bygget vindskjulet, familien Bangjord representert ved Georg, Snorre, Linus, Anna og Sigurd. Vindskjulet er i sin helhet bygget i drivtømmer fra russiske lerketrær. Bygget ble oppført på bare fire lange arbeidsdager.

Spitsbergen maskin har stått for alle gravings- og planeringsarbeidene i Laguna og rundt vindskjulene.

Bjørn Frantzen i LoFF forteller at skjulet er laget av drivtømmer.

– Vindskjulet er laget av drivtømmer som Sysselmesteren har hentet inn under et par av sine tokt med Polarsyssel. Hensikten med vindskjulet er at fastboende og tilreisende kan få ly for vær og vind når de vil se på fuglelivet i Laguna, eller bare ta en pust i bakken mens de går langs Kyststien, sier han.

Dette er det nye vindskjulet ved campingsplassen.

BirdLife Svalbard (LoFF) har gjennom årene fått flere tildelinger av Svalbards miljøvernfond for å gjøre Laguna til et bedre sted å være for fuglelivet, og et sted som gir gode opplevelser for folk på tur, herunder tilreisende fugleturister.

– Dette er et godt eksempel på god bruk av miljøfondets midler. Det er positivt at tidligere industriområder kan tilbakeføres til ny «villmark» på denne måten, til glede for dyrelivet, noe man må se mer av i fremtiden, sa Barth Eide.

Ti ulike arter

Laguna er et kunstig opparbeidet vann, som ble dannet fordi det var behov for løsmasser for å bygge rullebanen til flyplassen som ble åpnet i 1975. Laguna ble umiddelbart et attraktivt sted å være for det lokale fuglelivet – krykkjer, terner, gjess, ærfugl og andre. Om lag ti ulike arter hekker nå på øyene som Birdlife Svalbard (Loff) har fått opparbeidet i Laguna.

– Vi ønsker at det samlede menneskelige fotavtrykket respekterer naturen på en best mulig måte.

Når vi tar litt natur, så må vi også gi litt tilbake. Det er en viktig filosofi å få hele jordkloden til å følge, også her på Svalbard selvfølgelig, sa Barth Eide under sin tale.

Her er de ulike tiltakene som Birdlife Svalbard (Loff) har gjennomført for midler som er tildelt fra Svalbards miljøvernfond siden 1995:

1. Etablering av en rekke øyer i Laguna hvor fugler kan hekke og hvile.
2. En rørledning er fra Flyplassbekken og inn i Laguna slik at vannet ikke tørker ut gjennom sommeren.
3. Informasjonstavler som beskriver fuglelivet, er satt opp.
4. Det første vindskjulet ble satt opp i 2019.
5. Om lag 20 benker i drivtømmer er produsert av Alt i tre og satt ut langs hele Kyststien, i samarbeid med Aktiv i Friluft Longyearbyen. To av disse benkene står ved vindskjul nummer 2.
6. Vindskjul nummer 2 ferdig 3. august 2022.

– Dette er gode eksempler på hva som er mulig å få til for småprosjekter tildelt fra Svalbards miljøvernfond. Tildelingen til de to vindskjulene er på til sammen 250 000 kroner. Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren har i hele prosessen vært positive og støttet BirdLife Svalbard i arbeidet med å utvikle Laguna til et godt sted å være for fugler og et fint sted å være for folk, sier Bjørn Frantzen.

Powered by Labrador CMS