– Flere folk blir funnet helt døddrukne og fortapte

– Dette koker ned til at folk må ta vare på hverandre, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo. Hos Sysselmanen er de bekymret for den økende helgefylla.

UROLIGE: Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo (f.v.), og sysselmannsførstebetjentene Anders Haugerud og Frede Lamo merker at det har vært mange hendelser med forfyllede personer langs byens gater den siste tiden. Lamo reddet sannsynligvis en mann fra å fryse ihjel natt til søndag.
UROLIGE: Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo (f.v.), og sysselmannsførstebetjentene Anders Haugerud og Frede Lamo merker at det har vært mange hendelser med forfyllede personer langs byens gater den siste tiden. Lamo reddet sannsynligvis en mann fra å fryse ihjel natt til søndag.
Publisert

Sist helg ble en forkommen og nedkjølt mann funnet på Blåmyra. Flaks kan ha reddet livet til mannen som var kraftig beruset. Politimann Frede Lamo bor i et hus ved siden av Blåmyra, og hadde slukket lyset hjemme da han var i ferd med å ta kvelden klokka 03.10. Der ute lå noe mørkt i snøen, som ikke var en rein, og heller ikke en hund.
– Jeg kledde på meg, gikk ut og fant en sterkt beruset mann liggende i snøen, og han maktet ikke å gjøre rede for seg, sier Lamo.
Mannen lå i snøen og hadde dongeribukse og småsko på seg, med en åpen dunjakke og ikke lue eller hansker. Ute var det 18 minusgrader og noe vind. Det tok Lamo over 20 minutter å hjelpe mannen bort til bilen sin, selv om det ikke var snakk om mange metrene.
Hva som kunne skjedd med mannen dersom han ikke hadde blitt funnet før morgenen etter, vil Lamo helst ikke spekulere i. Det er sannsynlig at han reddet et liv den natta.
Dagen etter, på søndag kveld, gjentok det hele seg, denne gangen med en ny full mann. Klokka 21.30 måtte Sysselmannen kjøre en nedkjølt og sterkt beruset mann til sykehuset. Der ble han målt til å ha 2,4 i promille.
– Mannen har sannsynligvis vært på byen alene, og har kjøpt all alkoholen i baren selv. At man blir så full, så tidlig på kvelden, er skremmende, sier Lamo.
Han mener utestedene overskjenker gjestene sine. Han og kollegene hans hos Sysselmannen håper både utestedene og folk ellers blir flinkere til å ta vare på hverandre.

– Døddrukne og fortapte
Sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud er ansvarlig for det forebyggende arbeidet. Han mener utestedene må få mer oversikt.
– Det kan virke som de som jobber i baren ikke har oversikt over hvem som drikker hva, sier han.
Han har sett på statistikken over hendelser med fyll og rus på utesteder. Antallet saker som ble meldt inn til Sysselmannen økte fra 20 i 2017 til 37 i 2018. Litt av økningen kan skyldes at Sysselmannen har fått flere stillinger på området, i tillegg til at de har fått et tettere samarbeid med utelivsaktørene.
Statistikken forteller også at det er fastboende, ikke turister, som ender opp med å tilkalle seg Sysselmannens oppmerksomhet når de er på fylla.
Haugerud og sjefen hans, Ole Jakob Malmo, ser med bekymring på at det har blitt flere alvorlige hendelser de siste ukene.
– I tillegg til de to sakene sist helg, hadde vi et par hendelser for to uker siden også, der folk ble funnet helt døddrukne og helt fortapte, sier Haugerud.
Han indikerer også at taxiene i Longyearbyen sannsynligvis har reddet mange liv de siste årene når de har plukket opp fulle folk fra grøftene.

Mer i helgene
Malmo mener å se at utelivet og fylla på Svalbard begynner å likne på situasjonen på fastlandet.
– Tidligere var det mer sånn at folk drakk bare litt alkohol, men oftere. Nå ser vi at det blir mer helgefyll her, sier han til Svalbardposten.
Det er de vanlige helgene, når det egentlig ikke er noe spesielt som skjer i byen, de fleste alvorlige hendelsene finner sted. Når det er festivaler, opplyser Malmo, er det ingen hendelser av slik karakter.
– Da har utestedene dørvakter og det fungerer veldig fint, sier Malmo.
I alkoholforskriften for Svalbard er det ikke like strenge regler som på fastlandet. Dette gjelder blant annet hvem man kan slippe inn på utesteder og hvem man kan servere.
– På fastlandet er det en tre-fire punkter om at du ikke får servere folk som er for fulle eller gi dem adgang til stedet. Vi har ikke hjemmel til å gjøre det her, sier Haugerud.
Sysselmannen hadde møte med Helse- og sosialdepartementet om saken i slutten av 2017, og ble den gang fortalt at det jobbes med en ny alkoholforskrift for Svalbard. Når denne skal være klar er foreløpig uvisst

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

190,-

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS