Frykter flyktningestrøm over Storskog - politihelikopter til Kirkenes:

Ingen asylsøkere til Longyearbyen hittil

Sysselmester Lars Fause sier de i våres fikk melding om ti ukrainere som ønsket å reise ned. Dette ordnet russerne selv.

Politihelikopteret landet på Høybuktmoen fredag ettermiddag. Det skal patruljere den norsk-russiske grensen utenfor Storskog.
Politihelikopteret landet på Høybuktmoen fredag ettermiddag. Det skal patruljere den norsk-russiske grensen utenfor Storskog.
Publisert Sist oppdatert

Sysselmester Lars Fause opplyser lørdag formiddag til Svalbardposten at det ikke er noen fra Russland eller Ukraina som har bedt om hjelp til å søke asyl etter de siste hendelsene:

–Jeg tror det var i mars vi fikk melding om ti ukrainske statsborgere som ønsket å reise ned. Dette var noe russerne ordnet opp i selv uten at vi ble involbert, sier Fause.

Mer grensekontroll

Fredag ettermiddag landet ett av Norges to politihelikoptere på Høybuktmoen i Finnmark.

Dette skal gi politiet øyne i luften for å overvåke grensen om det blir storinnrykk av russiske flyktninger.

Helikopteret landet på Kirkenes lufthavn i 15.30-tida fredag, få timer etter at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) varslet at beredskapen ved grensen skal styrkes.

Det kom til Kirkenes fra Oslo, via Bodø og Alta der det fylte drivstoff på veien.

Hvis Russland stenger grensen på Storskog for utreise, frykter politiet at det vil komme mange i terrenget.

Da kan helikopteret bli brukt til å redde liv.

– Alt som skjer på russisk side vil påvirke hvordan vi skal drive vår grensekontroll, og hvor og hvilke tiltak vi setter inn. Vi har en tanke om at hvis man fra russisk side velger å stenge Storskog, kan vi få personer i terrenget, sier stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen i Finnmark-politiet til NTB.

To grunner

Finnmark-politiet har lenge ønsket seg et politihelikopter. Hvor lenge dette skal bli værende, er foreløpig ukjent. Men det er fare for at situasjonen tilspisses ytterligere hvis Russland stenger for utreise.

Mange menn i mobiliseringsalder har forlatt landet den siste tiden, også over grensa på Storskog.

Grensepatruljering

Sirma-Tellefsen sier at politiet ikke har bedt om å få ytterligere folk opp til å overvåke grensa nå. Planen for hvordan helikopteret skal brukes er klar, men Sirma-Tellefsen vil ikke gi detaljer.

– Det blir helt naturlig å gå inn i den normale patruljeringen, sier han.

Patruljeringen av grensen er det soldatene i Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) som utfører på vegne av politiet.

Soldatene har begrenset politimyndighet.

– Det er politiet som disponerer helikopteret. Vi har behov for et helikopter som kan være øyne i lufta for å ha god kontroll på grenselinjen, sier Sirma-Tellefsen.

Kan be om asyl

Tidlig i uka kom det over 400 om dagen. Torsdag var det 162 som kom.

Hvis det kommer folk i terrenget som på ulovlig vis prøver å krysse grensa for å slippe vekk fra krigen, vil ikke de bli tvunget tilbake umiddelbart.

– Alle ulovlige hendelser skal etterforskes. Vi har ett lovlig grensepasseringssted på Storskog. Hvis vi får folk i terrenget, er det konsekvensene av hva russiske myndigheter gjør. De sakene vil vi etterforske. I verste fall kan man få en konsekvens med bortvisning fra Schengen-området, sier Sirma-Tellefsen.

– Hva hvis de ber om asyl?

– Det blir to forskjellige ting. Et asylinstitutt skal behandles sånn som det skal gjøres, men uansett vil alle ulovlige grensekrysninger bli etterforsket, sier stabssjefen.

Også Svalbard

Sysselmesteren har ikke meldt om eventuelle russiske eller ukrainske statsborgere som har tatt seg til Longyearbyen for å søke asyl eller reise til fastlandet for å gjør dette der.

Lars Fause opplyste før helgen til Svalbardposten at han har fått flere henvendelser om hva som skjer i de norske nærområdene, men at det ikke er grunnlag for økt bekymring på Svalbard.

Powered by Labrador CMS