Ingen oppstart foreløpig

Det langsiktige målet var en oppstart i Gruve 7 i løpet av oktober. Forrige uke håpet han på samme helg. Nå er håpet i løpet av uken.

Gruvesjef i Gruve 7, Per Nilssen.
Gruvesjef i Gruve 7, Per Nilssen.
Publisert

Det forteller gruvesjef i Gruve 7, Per Nilssen, til Svalbardposten tirsdag ettermiddag denne uken.

Etter en positiv prøvekjøring av det første beltet, som var helt oversvømt i sommer, trodde man at resten skulle gå relativt greit.

– Det andre beltet går, men det tok lengre tid å få det i gang. Det gjenstår fremdeles en del med strømmen, en del av styringssystemene til beltet måtte byttes ut. Det har ikke vært noen feil eller store problemer, men tatt mer tid, sier Nilssen.

– Vi føler at vi har kontroll på alt utenom tiden, legger han til.

Oktober-mål

Tirsdag denne uken tror han at de kommer i gang i løpet av dagen etter, onsdag.

– Vi er litt usikre, men det nærmer seg og er ikke veldig lenge til vi får kull på beltene. Det blir innafor oktober-målet, sier han.

Selv om det finnes nok kull på lager i byen til å forsyne energiverket i Longyearbyen, skiper også Store Norske kull til blant annet Tyskland. Clariant er den største kunden, og de har etterspurt en last før jul.

– Jeg har sagt til dem at jeg ikke tror vi klarer det, men at vi i alle fall kan garantere en last i januar – om ikke før, sier Nilssen.

Elendig regnskap

Siden 13. juli, da den planlagte driftshvilen startet, har det ikke vært tatt ut kull i Gruve 7. Betydningen for regnskapet er at tallene blir enda rødere enn hva de ville ha blitt.

– Inntektstapet gjør at regnskapet blir ganske elendig dette året, konkluderer gruvesjefen.

Hvordan det vil påvirke driften fremover er han usikker på. Men i forbindelse med en vurdering med tanke på kraftforsyning er vanninntrengingen blitt et usikkerhetsmoment.

– Det vil bety noe for å få på plass en alternativ kilde, noe som igjen vil ha noe å si for Gruve 7, sier Nilssen.

Har nedbemannet

I forbindelse med at industrien stoppet opp som følge av koronakrisen ble åtte gruvearbeidere flyttet til Svea tidligere i år. 38 er normal-bemanningen nå, men på grunn av sommerens vanninntrenging har de vært flere til tider, og vil sannsynligvis være det frem til jul. Bestillingene fra Tyskland har også begynt å ta seg opp igjen, etter en trå korona-vår.

– Bestillingene fra Tyskland stoppet opp i vår, de ble kraftig utsatt. Det har begynt å ta seg opp igjen, men vi er veldig usikre på hvordan det blir fremover. Men nå holder vi på å forhandle ny kontrakt med Clariant, der vi ser tre år fremover, sier han.

Powered by Labrador CMS