Leserinnlegg:

En gledens dag!

Endelig har staten skjønt det!

Kursinstuktører: Steinar Rorgemoen under et skredkurs i vinter.
Kursinstuktører: Steinar Rorgemoen under et skredkurs i vinter.
Publisert

Selvsagt skal vi ha en sertifiseringsordning for guider på Svalbard! Det er med stor glede jeg leser at naturen og gjestene skal få det de fortjener. Skolerte og sertifiserte guider vil uten tvil løfte destinasjonen og bidra til økt kvalitet på opplevelsene.

Det er på høy tid at staten ved Sysselmesteren stiller tydelige krav til de som ferdes i naturen med betalende gjester.

Jeg antar at gjestene som setter seg på flyet nordover forventer at de som sitter lengst frem i flyet har de sertifikatene og den opplæringen som skal til for en trygg reise?

Jeg tror gjestene forventer det samme når de lander. At guidene de reiser ut med er kvalifisert til å håndtere vanskelige situasjoner i et meget krevende landskap med snødekte breer, islagte fjorder og mørke.

Guider må også være i stand til å ivareta gjestens sikkerhet når det polare lavtrykket feier inn fra øst, vi er i Mohnbukta og en av gjestene får et illebefinnende. Vi ringer etter hjelp, men Super Pumaen får ikke landet og vi kommer oss ikke tilbake til LYB. Da er det en fordel at hjemmeleksene er gjort – samtidig som SMS vet hvilken kompetanse og ferdigheter den guiden i Mohnbukta innehar. Samtidig vet vi at nødkassa og det øvrige utstyret hen har med er i henhold til sertifisert svalbardguide-standard. Dukker det opp en bjørn samtidig tror jeg de fleste forstår at dette må vi ha øvd og trent på og bevist at vi kan!

For å bli sertifisert for å kjøre båt eller bil er det noen som kontrollerer at du faktisk kan det. De som flyr Super Pumaen og redningskvinnen som møter oss må sertifiseres og resertifiseres fortløpende. Det er det gode grunner til.

Så ja, takk til sertifisering av guider på Svalbard!

Høringsnotatet har likevel noen mangler slik jeg ser det. Notatet mangler elementet som heter erfaring. Forslaget er svart/hvitt med tanke på kursene du må ta, på Svalbard. Jeg vet ikke helt om det er gjennomførbart. Kan det være en løsning at du kan dokumentere kompetansen og erfaringen din og søke Sysselmesteren for å bli sertifisert som svalbard-guide? Eventuelt at du kan ta en sertifiseringseksamen for å bevise at du faktisk kjenner til både regelverk og gjeldende forhold i felt på Svalbard?

I tillegg bør det innføres en overgangsordning for dagens svalbard-guider.

En god diskusjon – og mer kunnskap som fører til bedre sikkerhet i felt er på høy tid!

Powered by Labrador CMS