Guide mistet gjestene

Flere reagerer på at mannen slapp med advarsel.

Sysselmannen rykket ut med helikopter for å gjenforene guidene og gjestene han skulle passe på.
Sysselmannen rykket ut med helikopter for å gjenforene guidene og gjestene han skulle passe på.
Publisert
En samlet vurdering lå bak da reiselivsrådgiver Aud Andersen sammen med politiet mente at en advarsel var nok for guiden som mistet turfølget sitt.
En samlet vurdering lå bak da reiselivsrådgiver Aud Andersen sammen med politiet mente at en advarsel var nok for guiden som mistet turfølget sitt.

Tirsdag i forrige uke fikk Sysselmannen melding fra en fastboende person om at to turister ble funnet ved Semmelbu. Deres problem var at de hadde mistet kontakten med guiden.

– Sysselmannen rykket ut med helikopter og fant de to. Så søkte vi etter guiden og fant ham til slutt ved Svalbard Turn sin hytte i Grøndalen, uttalte sysselmannsførstebetjent Marit Ellingsen til Svalbardposten etter hendelsen.

Ingen kom til skade da turistene og guiden mistet hverandre. De ble gjenforent og fortsatte turen.

Advarsel

Sysselmannen fulgte opp saken, og guiden, en utenlandsk mann i 60-årene, ble innkalt til et møte. Det viste seg at han ikke hadde satt seg inn i regler som gjelder for guiding mot vederlag innenfor forvaltningsområde 10. Guiden fikk en advarsel og Sysselmannen skrev et formelt brev til mannens arbeidsgiver.

Flere har reagert på den tilsynelatende milde behandlingen guiden fikk etter hendelsen, som i en tenkt situasjon kunne vært ganske farlig. Enkelte reagerer på at mannen ikke fikk bot, men bare en advarsel. Andre reagerer på at noen som gjør en slik elementær feil i det hele tatt får lov til å kalle seg guide.

Samlet vurdering

Reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Aud Andersen, sier at det er flere forhold som gjør at Sysselmannen valgte en såpass «mild» reaksjon som å gi mannen en advarsel.

Selskapet som guiden vanligvis jobber for har ikke faste turer på Svalbard, men guider mye på og rundt Nordpolen. I forrige uke hadde han tatt med seg et ektepar fra sitt hjemland på tur på Svalbard. Han har aldri tidligere guidet noen på Svalbard, men har vært på individuelle ekspedisjoner på øygruppen.

– Han har tidligere forholdt seg til regelverket for individuelle reisende. Og så trodde han at så lenge han overholdt regelverket som gjelder for individuelle ekspedisjoner innenfor forvaltningsområde 10, så var det greit, sier Andersen.

Men det er ikke greit. Ved guiding mot vederlag skal turopplegg meldes inn til Syssel­mannen.

Guide eller ikke?

Reiselivsrådgiveren og politiavdelingen fant at man i dette tilfellet ikke gikk videre med strafferettslige skritt mot guiden. Enkelte har reagert på at en person uten guideerfaring fraå Svalbard, som i tillegg mister de han skal passe på, i det hele tatt kan kalles guide.

«Vedkommende som mistet gjestene sine på tur synes å være noen som leker guide, og bruker yrkestittelen for å tjene seg noen raske penger», skriver en facebook-bruker.

Andersen skjønner innvendingene.

– Det er nå slik at hvis du tar venner som er besøk med på tur, så ser de på deg som sin guide. Den store forskjellen kommer når man begynner å ta seg betalt for å guide. Det er det denne personen har gjort, som gjør at vi reagerer, sier hun.

Begrepet guide er ikke en beskyttet tittel, og kan i prinsippet brukes av hvem som helst.

Utviklingen går kjapt

Tidligere har det vært diskutert om man bør få en sertifiseringsordning for guider på Svalbard (se egen sak side 10 og 11). Det vil ikke Andersen mene noe bestemt om fra sitt ståsted, men hun ønsker en ny debatt om saken velkommen.

– Dette med kompetanse er et vidt begrep. For vår del må vi se på om vi har de verktøyene som skal til for å skille seriøse og useriøse aktører. Er regelverket vi har godt og effektivt nok? Flere fra reiselivsnæringen har tatt opp dette med sertifisering tidligere, og det kan absolutt diskuteres igjen, sier hun.

– Det vi ser er at utviklingen innenfor turisme på Svalbard, som ellers i Norge, går kjappere enn det regelverket og praksisen vår kanskje kan håndtere, legger Andersen til.

Powered by Labrador CMS