Hadde aldri forestilt seg den enorme responsen

Marie Lørup Stenshøj (27) filmet isbjørnen idet den gikk forbi leiligheten hennes. Responsen i ettertid har vært enorm.

Marie Lørup Stenshøj oppdaget isbjørnen da hun skulle lufte hunden Tequila. Da hun kom ut på trappa så hun isbjørnen på hovedveien, før den senere tuslet forbi i gata bak henne.
Marie Lørup Stenshøj oppdaget isbjørnen da hun skulle lufte hunden Tequila. Da hun kom ut på trappa så hun isbjørnen på hovedveien, før den senere tuslet forbi i gata bak henne.
Publisert

I tillegg til henvendelser fra flere mediehus, har hun mange nye følgere på både Instagram og Facebook, i tillegg til nærmere 50 venneforespørsler.

– Veldig mange spør om å få filmen, i tillegg sender folk meldinger for å informere meg om Copyrights og sånne ting. Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle bli så mye, hele gårsdagen gikk til det. Jeg trodde at det var mange andre som også kom til å filme isbjørnen, sier hun.

Fikk øyekontakt

Klokken var rundt halv syv da hun skulle lufte hunden hun passer, Tequila. I utgangspunktet hadde hun tenkt å gå til jobb, for å gjøre unna en del der. Gruvelageret, hvor hun jobber, ligger i overkant av en halvtimes gåtur unna, og hun kunne da endt opp med å møte på bjørnen et stykke hjemmefra.

– Jeg gikk ut på trappa og så bjørnen før Tequila rakk å se den og reagere. Så sjekka jeg etter Sysselmannen eller biler, men så ingenting, og gikk inn igjen for å ringe dem, sier Stenshøj.

Da hun ringte Sysselmannen hadde de allerede fått melding, og var på vei ut.

– Jeg stilte meg i vinduet og åpnet opp for å filme den. Da fikk vi øyekontakt, og jeg lukka vinduet for å vise bjørnen at det var noe mellom oss, så den fikk ikke komme inn, sier hun og ler.

Kunne blitt skummelt

Hun var aldri skikkelig redd, men tenkte at den var litt for nær, og at den befant seg i byen på et tidspunkt hvor folk vanligvis drar hjemmefra for å gå på jobb. Hun bor selv i andre etasje, og følte seg derfor trygg.

– Det kunne ha blitt skummelt, hvis jeg hadde møtt på den på vei til jobb. Jeg har gått opp til jobb noen dager i uken i to år uten å være bekymret, men nå kommer jeg nok til å ha med meg signalpistol eller rifle neste gang, sier hun.

Stenshøj er opprinnelig fra Danmark, men har bodd to år i Longyearbyen. Tidligere har hun også bodd på Grønland i litt over to år, og er dermed vant til å forholde seg til isbjørnfaren. Et så nærme møte har hun derimot aldri hatt før.

– Jeg er glad for at jeg var hjemme, og for at jeg så den gjennom vinduet. Den har jo brutt seg inn i vår «safe zone», og jeg hørte om folk som var på vei hjem fra nachspiel da de så isbjørnen. Da er man gjerne ikke like oppmerksom, sier hun.

– Er du redd for at det blir mer og mer isbjørn i byen?

– Nei, det er jo de samme som sirkulerer rundt i området. De har vokst opp her, og føler seg trygge her. Det er en av farene ved å bo her oppe, og så lenge de er rolige gjør det ingenting. Men det er jo uvanlig at de kommer så nært i mørketiden, når de i utgangspunktet har gode jaktforhold, påpeker hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det var tydelige spor i snøen utenfor "Svalbar", noen timer etter at isbjørnen hadde gått forbi.
Det var tydelige spor i snøen utenfor "Svalbar", noen timer etter at isbjørnen hadde gått forbi.

Blir vanligere med mer isbjørn

Isbjørnforsker Jon Aars tipper at isbjørnen var i byen av helt tilfeldige grunner.

– Det er ikke så veldig pussig at det kommer isbjørner forbi, byen lå kanskje i ruten langs kysten. Vi har en del isbjørn i Isfjorden, så det er ikke noe forbausende sånn sett, sier han.

At vi får flere og flere isbjørnhendelser er også helt naturlig, mener han, og er noe vi mest sannsynlig må vende oss til.

– Det har vært en del episoder de siste årene. Vi tror heller at det blir vanligere enn mindre vanlig. Det er flere faktorer der – det er flere bjørner på vestkysten enn det var for ti år siden, i tillegg er det mindre is, sier han.

Etter å ha sett film av isbjørnen sier han at det ikke er usannsynlig at det er den unge hannbjørnen som tidligere har vært pågående.

– Det ser ut som om den er i godt hold, og det ser ikke ut som en veldig gammel bjørn. Det ser ut som den har litt lange hår på bakbeina, og jeg kan ikke se noe som indikerer at det er ei binne. Det er ikke usannsynlig at det er den unge hannbjørnen, sier han.

Powered by Labrador CMS