Fire vil rydde Svea

Fire entreprenørfirmaer har levert tilbud på videre opprydding i Svea. Arbeidet skal starte opp våren 2020.

Fire entreprenørfirmaer kjemper om ryddejobb i Svea.
Fire entreprenørfirmaer kjemper om ryddejobb i Svea.
Publisert
Fase 2A skal iverksettes i løpet av neste år.
Fase 2A skal iverksettes i løpet av neste år.

– Oppryddingen av Lunckefjellgruven er kommet svært langt, og skal sluttføres i 2020. Nå gjør vi oss klare for neste fase i prosjektet, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske.

De som har levert inn tilbud på Fase 2A av prosjektet er AF Gruppen Norge AS, Hæhre Entreprenør AS, Leonhard Nilsen & Sønner AS og Tverås Maskin & Transport AS.

– Vi går nå i gang med å vurdere de ulike tilbudene, og vi har valgt å splitte evalueringen i en teknisk vurdering og en kommersiell vurdering, sier Gudmund Løvli, leder for Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell.

Enormt prosjekt

Oppryddingsprosjektet er en følge av Stortingets beslutning om å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell, og tilbakeføre gruvesamfunnene til naturen. Lunckefjell ble åpnet i 2014 og kom aldri i drift, mens Svea har levert kull som råvare til industrien i 100 år.

– Vi fjerner et helt samfunn og tilbakefører hele området til naturen, slik det var før gruvedriften. I denne prosessen er vi helt avhengige av gode samarbeidspartnere, og vi setter pris på den grundige jobben entreprenørene har lagt ned i tilbudsfasen, sier Ertsaas.

Gjenbruk hvis mulig

Arbeidet med Fase 2A skal startes opp våren 2020 og er beregnet ferdigstilt høsten 2021, mens siste fase av prosjektet er planlagt startet opp i 2021.

– Vi har som målsetting å gjennomføre oppryddingen på en mest mulig kostnadseffektiv måte, og i tråd med Svalbardmiljøloven. I den grad det er mulig og fornuftig vil vi søke å gjenbruke bygg og infrastruktur i Longyearbyen. Ut over dette legger vi vekt på å håndtere alt rivningsavfall på en ressursmessig og kostnadseffektiv måte, slik at mest mulig kan gjenbrukes eller gjenvinnes, sier Ertsaas.

God jobb

Det er Hæhre Entreprenør som jobber med Fase 1 av prosjektet med avvikling og tilbakeføring av Lunckefjell. De signerte kontrakten på 85 millioner kroner med Store Norske i januar i år for å gjøre denne jobben.

Administrerende direktør i Store Norske er godt fornøyd med å få fire tilbydere på det videre prosjektet. Han mener det viser at det er interesse for å få jobben.

– Er du fornøyd med jobben Hæhre har gjort så langt?

– Hæhre har gjort en kjempegod jobb i Fase 1. De leverer i henhold til planen de presenterte i sitt tilbud, både på tid og på kostnad, sier Ertsaas.

Powered by Labrador CMS