Får sitt navn på Svalbard-land

Kong Harald V har, i likhet med sin far og bestefar, fått et landområde på Svalbard oppkalt etter seg.

Kong Harald V, her under minnemarkeringen for Kings Bay-ulykka i fjor, har fått den østlige delen av Nordaustlandet oppkalt etter seg.
Publisert

Det er Norsk Polarinstitutt som sørger for å sette navn på landområder på Svalbard. Den 15. september ble det bestemt at den østlige delen av Nordaustlandet skal ha navnet Harald V land, melder NRK.

Nordaustlandet er Svalbards nest største øy. De andre delene av øya har navnene Gustav Adolf Land, Gustav V Land, Prins Oscars Land og Orvin Land. Kong Haralds far og bestefar har også satt sine navnepreg på Svalbard. Kong Haakon VII fikk navnet sitt på et område nordvest på Spitsbergen allerede i 1915, og Olav V Land er navnet på det østligste området på den samme øya.

Kong Harald V Land er et område på om lag 6.500 kvadratkilometer. Området er i all hovedsak dekket av ei stor iskappe, og omfatter størstedelen av Austfonna, den største isbreen på Svalbard og en av Europas største.

Direktør i Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, forteller at det er mer enn is på Harald V Land.
– Det er mye dyreliv der, blant annet isbjørn og sel. Og området blir i stor grad brukt til klimaforsking. Både norske og internasjonale forskere har vært i området og studert isforholdene, og blant annet rekonstruert klimaet fra tidligere tider, sier Winther til NRK.

I august var kong Harald på privat besøk på Svalbard for første gang. Han hadde ikke noe offisielt program. Målet var å bli bedre kjent med natur og miljø, og han besøkte blant annet Rossøya. Men området som nå bærer hans navn ble ikke besøkt.

Powered by Labrador CMS