Se ferske bilder:

Store bevegelser på «Northguider»

«KV Svalbard» har denne uken vært i Hinlopenstretet for å undersøke skadene på reketråleren «Northguider».

SLAGSIDE: Reketråleren «Northguider» ligger med slagside der den forliste i Hinlopenstretet i romjula. Vær og vind har satt tydelige spor etter seg på båtens skrog.
Publisert
JANUAR: Slik så det ut ved båten da kystvakten var der i januar i år.
MYE IS: Kystvakten melder om overraskende store mengder is i Hinlopenstretet. Dette gjør det arbeidsomt å komme fram til havaristen.

Kystvakten var på stedet tidligere i uka, og oppdraget besto i å inspisere skadene og om mulig bryte opp isen rundt fartøyet.

Mengden is, som ifølge Kystvakten var overraskende store, gjorde arbeidsforholdene vanskelige. Selv for isbryteren «KV Svalbard» var arbeidet med å bryte opp isen tøft. På noen områder måtte båten gi opp arbeidet og heller gå rundt de tyngste og største isflakene. Det skriver Sjøforsvaret i en pressemelding fredag formiddag.

– Arbeidsforholdene rundt Northguider har vært vanskelige, med tett is rundt fartøyet og nedsatt sikt. Vi måtte vente til strømmen snudde og fikk noen timers værvindu til å operere ROV (fjernstyrt undervannsrobot, red.anm.), sier orlogskaptein Geir-Martin Leinebø, skipssjef på KV Svalbard.

Northguider har fått store skader, og hullet som oppsto i sammenstøtet er nå enda større. Den har også vært mye i bevegelse. I januar var slagsiden 17 grader, mens den nå er 70-80 grader. Det er isen som har presset båten opp.

– Å bryte opp alle isen i Hinlopen er ikke mulig på det nåværende tidspunkt, forteller Leinebø.

Powered by Labrador CMS