Hipp, hurra for Longyearbyen

10. juni 1906 satte stålskipet «Primo» i land rundt 50 arbeidere og materialer til de første helårsboligene i Longyear City. Dagen markeres med det årlige arrangementet «Longyeardagen».

ÅPEN DAG: Olena Hindseth ønsket velkommen til åpen dag i Svalbard Museum på Longyeardagen.
ÅPEN DAG: Olena Hindseth ønsket velkommen til åpen dag i Svalbard Museum på Longyeardagen.
Publisert

Etter at boligene ble oppført var det klart for den første overvintringen i en nesten sammenhengende rekke, skriver Kari Holm i boken sin «Longyearbyen – Svalbard, en historisk veiviser».

Fire måneder før stålskipet ankom byen startet The Arctic Coal Company, ved John Munro Longyear, gruve i Longyear City. Byen het dette frem til 1926.

«Begynte med en hytte med plass til 25 mann. Umenneskelig slit i gruva. Vasket seg i blikkfat med snø. Kø ved ovnen for å smelte snø. Etter hvert som byen vokste kom det kvinner og barn og feltkjøkken. Videre kom det hester, kyr og griser», skriver Holm i boken.

Det er Longyearbyen lokalstyre (LL) som har ansvaret for markeringen. Åpen dag på Museet og Galleriet, og forestillingen «Spor» med Svalbard Movements i Taubanesentralen med Juni Dahr er noe av det som står på programmet. I tillegg skal Line Nagell Ylvisåker lese fra den nye boken sin «Verda mi smeltar» på Galleriet.

Dagen har forløpt stille i museet, forteller Olena Hindseth når avisa er innom for en stemningsrapport på markeringsdagens ettermiddag.

– Men det er uansett en glede å være åpen for besøk igjen etter flere uker med korona-stengt, legger hun til.

Powered by Labrador CMS