Leserinnlegg:

Hva betyr teksten på kanonen fra Sveagruva?

Er det noen som kan hjelpe med mer informasjon om denne kanonen som har stått i Svea? Nå har den kommet til Svalbard Museum, og der vil de gjerne vite mer om historien bak.

Her er kanonen som har stått i Sveagruva. Den er nå kommet til Svalbard Museum.
Publisert

I forbindelse med oppryddingen i Svea har mange kulturhistoriske gjenstander som var oppbevart der blitt flyttet til magasinet ved Svalbard Museum for å bli tatt vare på for framtiden. Gjenstandene blir nå katalogiserte og vi prøver å finne ut så mye som mulig av historien bak. En av disse gjenstandene er en kanon som sto i «Saloonen». Kanonen har et stempel med russisk tekst.

Oversettelse fra russisk:
Nr. 4093
Aleksanders fabrikk*
Charles Gascoigne**

Forsvarsmuseet i Oslo mener at kanonen antakeligvis er en 3-pund kanon av typen «karonade», datert til ca.1800 ±40 år (ref. Susan Barr, 30.04.1980).

Inskripsjonen på kanonen viser at denne kanonen ble produsert av jernstøperiet i Petrozavodsk. Dette jernverket ble etablert i 1703 og dannet grunnlaget for byen Petrozavodsk (oversatt fra russisk: Peter sin fabrikk).

Peter den store var ikke personlig til stede på grunnleggingsseremonien. Den mektige Aleksandr Mensjikov var imidlertid der og representerte staten.

Helt fra begynnelsen av produserte jernverket kanoner. Noe Russland trengte sårt for å kunne føre Den store nordiske krigen (1703-1721).

Krigen endte med Russlands seier over Sverige. Sverige mistet da sin status som stormakt, mens Russland ble en stormakt og i 1721 erklærte det ‘Det russiske imperium’.

Jernverket i Petrozavodsk har etter 1703 hatt flere forskjellige navn. I 1774 ble det oppkalt etter helgenen Alexander Nevskij og fikk navnet «Aleksandrovskij zavod» (ordrett fra russisk: Alexanders fabrikk).

Charles Gascoigne (1737-1806) kom opprinnelig fra Skottland. Han var en britisk industrimagnat fra den industrielle revolusjonens første periode. Han var først deleier i og leder for Carron Company jernverk i Skottland. I 1786 dro han til Russland for å omorganisere produksjonen av jern og kanoner i bl.a. Petrozavodsk. I 1795 grunnla han byen Lugansk i Øst-Ukraina ved å etablere et smelteverk der. Byen Lugansk hedrer hans ettermæle med en byste. Noe som kan bekreftes av dagens svalbardianere fra Barentsburg, siden mange av disse opprinnelig kommer fra Lugansk!

Stempelet på Sveagruvas kanon har dette navnet med i teksten. Det var også vanlig å inkludere fabrikksjefens navn i slike stempeltekster. Dette stempelet har med navnet «Gaskojn», som er den russiske versjonen av etternavnet ‘Gascoigne’. Charles Gascoigne ledet Alexanders fabrikk i perioden 1786-1803. Kanonen ble med andre ord produsert en gang i løpet av denne tidsperioden. I Russland ble hans fornavn både bokstavert på engelsk vis som ‘Charles’ eller russifisert til ‘Karl’. Stempelet synes å ha initialen «Ch» og ikke «K» for hans fornavn.

Hvordan denne kanonen havnet i Sveagruva på Svalbard er inntil videre ukjent. Kan den ha blitt brukt vertikalt som pullert for fortøyninger på båter? Noe som var vanlig i Norden. For eksempel ble flere kanoner murt inn i moloen i Vardø for blant annet å fortøye pomorskutene der, og de står der fortsatt! Eller kan den ha vært i bruk som saluttkanon fra svensk tid i Svea? Kom den til Svalbard i forbindelse med Kvitsjøkompaniets aktiviteter? Eller som gods som ble kapret av piratene?

av Anastasia Gorter, Svalbard Museum, 18.06.2020.

Powered by Labrador CMS