Historisk bilde:

Kan noen av leserne hjelpe med mer informasjon?

Hva gjorde oppsynsskipet Fridtjof Nansen i Adventfjorden?

Eieren av dette fotografiet håper Svalbardpostens lesere kan hjelpe til med mer informasjon.
Publisert

Oppsynsskipet Fridtjof Nansen ble bygget ved Marinens Hovedverft i Horten i 1930-31 og var det første skipet i sjøforsvaret som ble bygget som oppsynsskip. Fra 1932 var hun en del av fiskerioppsynet i Nord-Norge. Vestisen var et av områdene hun patruljerte. I desember 1939 gikk hun inn i nøytralitetstjenesten i Finnmark.

Det er ukjent når O/S Fridtjof Nansen var i Adventfjorden og det vites heller ikke hva ærendet var. Kanskje var hun der bare for å bunkre drivstoff.

O/S Fridtjof Nansen skrev seg inn i krigshistorien da hun på ettermiddagen 8. juni 1940 gikk fra Tromsø med kurs for Storbritannia. Passasjerer om bord var blant andre kommanderende admiral Diesen, sjefen for 6. Divisjon, general Fleischer, med frue, og et tyvetalls medlemmer av regjeringen. Etter en ti dager lang ferd og et anløp på Færøyene ankom skipet den britiske marinebasen i Rosyth ved Edinburgh.

O/S Fridtjof Nansen unngikk å komme på fiendens hender i det okkuperte Norge. Hun ble stasjonert på Island, men møtte sin skjebne da hun i november 1940 sank etter å ha gått på et undervannsskjær ved Jan Mayen. Skjæret fikk senere navnet Nansenflua.

Det er Ørjan H. Johansen i Tromsø som har sendt oss dette bildet. Han har eid dette fotografiet i ti år og har lurt på hvor og når bildet er tatt. Etter å ha vært i kontakt med Herdis Lien på Svalbard Museum har han fått bekreftet at bildet er tatt, mens båten ligger på «bayen» i Adventfjorden med Hiortfjellet i bakgrunnen. Det eneste sikre er at skipet har besøkt Svalbard minst en gang mellom 1932 og 1940. Muligens på oppdrag som isbryter. Er det noen som vet noe mer om dette så ta kontakt på post@svalbardposten.no.

Fotograf: ukjent.

Powered by Labrador CMS