Her får stasjonen nok et bamsebesøk

Siden 5. desember har besetningen på Hopen hatt besøk av 15 isbjørner.

Publisert

Det er kokken Fredrik Lund som tok opp denne videoen av isbjørnen som var på besøk den 19. desember.

– Han var rundt her i cirka 10 minutter. Da han ble for nærgående så skremte vi han bort. Vi brukte både grytelokk og signalpistol, sier Lund.

Men ifølge sporene så holder han seg i nærheten til stasjonen.

Det er fire personer på stasjonen på øya som ligger sørøst av Spitsbergen. Det er Trond Helland, Ted Torfoss, Gerhard Sæterbø og Fredrik Lund. Som navnet sier så har hovedoppgaven til Hopen meteorologiske stasjon alltid vært værobservasjon.

Det har alltid vært mye isbjørn på Hopen og øya har vært en kjent fangstplass opp gjennom tidene. Den første ekspedisjonen var i 1908-1909. Da fangstet seks mann 89 isbjørner. I tillegg fikk de 26 rev. Besetningen har i år observert fem polarrever siden 5. desember.

Det har stort sett vært en besetning på fire personer. Til å begynne med var det skifte av besetningen på sommeren, men i de siste årene har det vært normalt at man står i jobben i seks måneder med skifte på sommeren og senvinteren.

Frem til fredningen av isbjørnen i 1973 ga bjørnefangst en fin bonus til besetningen. Toppsesongen i så måte var 1968-1969 da man tok hele 99 bjørn.

Kjell Reidar Hovelsrud hadde dramatiske møter med isbjørn på Hopen i 1975. Det kan du lese om i årets juleutgave av Svalbardposten.

Powered by Labrador CMS