Isbjørnangrep i Hornsund:

Hund måtte avlives

Fra klokken seks i dag morges har en isbjørn vært pågående og aggressiv i Hornsund.

Fra et tidligere isbjørnangrep i Hornsund, i februar 2011.
Fra et tidligere isbjørnangrep i Hornsund, i februar 2011.
Publisert

Isbjørnangrepet i Hornsund i dag morges fikk fatale konsekvenser. En av forskningsstasjonens hunder måtte bøte med livet.

– Den var så hardt skadet at den ble avlivet av veterinæren vi hadde med til Hornsund. Den var kraftig bitt, sier sysselmannsførstebetjent Leif Arne Nilsen.

Da de ankom Hornsund tidligere i dag var bjørnen borte. Om den ble skremt av at helikopteret fløy inn tør ikke Nilsen å spekulere i, men den ble ikke observert etter at de ankom. I løpet av den siste uken har forskerne vært plaget av en bjørn der, som de har klart å skremme bort. Om det er snakk om den samme bjørnen som har vært pågående i dag er ifølge Nilsen uvisst.

– De som jobber der sier at det kanskje er snakk om den samme bjørnen. Det kan tenkes at den kommer tilbake, men det blir på mange måter like sannsynlig som usannsynlig, sier Nilsen.

Sysselmannen vil nå følge opp betjeningen i Hornsund, som vanligvis består av i overkant av ti personer.

– De opplevde situasjonen som ganske dramatisk. De hadde brukt mange signalskudd uten at de klarte å skremme den bort, og isbjørnen stod på ruta flere ganger så de opplevde at den ønsket å ta seg inn. I tillegg til at hunden deres ble hardt skadet og måtte avlives, sier Nilsen.

– Var de noen gang nær å skyte bjørnen?

– Ikke som jeg kjenner til, svarer sysselmannsførstebetjenten.

Når Svalbardposten snakket med Sysselmannen rundt halv ti i dag, mandag, hadde de akkurat landet ved den polske forskerstasjonen.

– Det vi vet er at bjørnen ikke har latt seg skremme, og den gikk til angrep på en hund som er hardt skadet og «kvestet», sier sysselmannsførstebetjent Leif Arne Nilsen.

Powered by Labrador CMS