Julefeiring på 77 grader nord

Årets juletur til Hornsund ble ekstra spesiell. Isbjørnangrepet for noen uker siden preger fremdeles hverdagen for besetningen.

Den årlige juleseremonien ute ved korset i Hornsund ble gjennomført, og besøket og besetningen sang julesanger både på polsk og norsk.
Den årlige juleseremonien ute ved korset i Hornsund ble gjennomført, og besøket og besetningen sang julesanger både på polsk og norsk.
Publisert

Dører og vinduer på stasjonen er forsterket, den gjenlevende hunden har flyttet inn, dørblokkere er montert og besetningen går ikke ut mer enn de må. Sakte, men sikkert kommer de tilbake til sine vante rutiner, men om hverdagen blir helt den samme som før isbjørnangrepet vil tiden vise.

– Vi kommer mest sannsynlig ikke til å ha hunder på stasjonen lengre. Det er det 21. århundre, og overvåkningskamera utenfor stasjonen kan også gjøre susen, sier stasjonssjef Wlodzimierz Sielski.

Ferske spor

Årets julebesøk til Hornsund gikk av stabelen tirsdag 10. desember. Representanter fra Sysselmannen og kirken var med, og det tok ikke lang tid etter ankomst før samtalen dreide seg over på isbjørnbesøkene bare noen uker tidligere.

Bakgrunn: – Vi var klare til å skyte

Sysselmannsførstebetjent Lisbeth Hansen er sikkerhetsansvarlig på turen, og hun var usikker på om besøket i det hele tatt skulle driste seg ut på odden, hvor den tradisjonelle juleseremonien alltid blir gjennomført. Det ble likevel bestemt at den skulle gjennomføres.

Det ble også en julefeiring inne.
Det ble også en julefeiring inne.

– Hvor mange av dere tar med våpen? Spør Hansen besetningen.

– Alle, sier Anna Myśliwiec og smiler.

Selv om det er en merkbar skumring i Hornsund, i motsetning til i Longyearbyen, er det mørkt. Helikopteret fløy rundt stasjonen ved ankomst for å se etter bjørn i nærheten, og med forhåndsmeldte ferske spor rundt stasjonen er sikkerheten naturligvis høyt prioritert. Ferske spor til tross – gåturen og seremonien på odden, et par hundre meter fra stasjonen, gikk knirkefritt. Selv om Fader Marek ikke kunne bli med dette året, ble det julesang og tekstlesing fra bibelen både på polsk og norsk.

Les også: – Det var nok en desperat bjørn

Alle mann i arbeid

Vel tilbake igjen på stasjonen er det tydelig på lukten at det nærmer seg lunsj. Juletreet ble pyntet 6. desember, og julepynten er på plass i stua. En av tradisjonene i Polen er å ha tolv retter på julaften, og i forbindelse med besøket er det ikke langt unna tolv retter som blir satt på bordet. Soppsuppe, poteter, rødbetsuppe, vårruller, pølser og kjøttstuing er noe av det som blir satt frem, og med 17 personer rundt bordet har de vært flere i sving på kjøkkenet. I Hornsund har de ikke egen kokk, men bytter på å lage mat.

I mellom måltidene rydder besetningen av bordet, og tar oppvasken litt etter litt. Da Svalbardpostens utsendte sniker seg inn på kjøkkenet er det selveste Sielski som står med oppvaskkosten i hånda, til tydelig fornøyelse for besetningen.

– Nå må du ta bilde, dette skjer ikke ofte, sier en leende Mateusz Mandat.

Det var ikke mangel på mat da besetningen serverte besøket lunsj.
Det var ikke mangel på mat da besetningen serverte besøket lunsj.

Han er en av tre meteorologer på årets ekspedisjon, den 42. i rekken, og var i Hornsund for første gang da han var 14 år. Da besøkte han faren, som var en del av besetningen i 2004.

– Naturen, dyrene, livet på stasjonen. Jeg ble solgt med én gang, og bestemte meg fort for at jeg også ville gjøre dette en gang, forteller han.

Mandat kom for første gang i 2015, og har vært med på tre overvintringer siden. Han erkjenner at livet på stasjonen er ganske forskjellig i dag, sammenlignet med hvordan det var da faren var her.

– Det så annerledes ut, isbreene rundt har forandret seg mye. I tillegg til at livet her er mye mer komfortabelt nå, sier han.

Som å feire med familien

For de fleste besetningsmedlemmene blir dette deres første jul i så spesielle omgivelser. Det ser de ikke mørkt på.

Les også: Hund måtte avlives

– Det blir som å feire med familien, alle oss som er her er som brødre og søstre. Det blir veldig fint – og veldig kaotisk, sier Myśliwiec og ler.

Etter lunsjen får de som ønsker det en omvisning på stasjonen av Myśliwiec. Det første rommet i gangen er IT-rommet, og idet hun åpner døren ombestemmer hun seg.

– Nei, det får dere faktisk ikke se likevel, for det er så rotete, ler hun.

Vi går nedover soveromskorridoren på den store stasjonen, hvor det i tillegg er et meteorologi-rom. Meteorologene jobber ett døgn om gangen, hvor de har to påfølgende dager fri. I tillegg har resten av besetningen døgnvakter for å bemanne stasjonen.

Anna Mysliwiec ga Kjerstin Askholt (f.v.), Ole Jakob Malmo, Lisbeth Hansen og Anastasia Gorter omvisning på stasjonen.
Anna Mysliwiec ga Kjerstin Askholt (f.v.), Ole Jakob Malmo, Lisbeth Hansen og Anastasia Gorter omvisning på stasjonen.

– Noen av oss har ønsket oss tolvtimersvakter i stedet, så vi har omrokkert litt. Vi styrer det selv, så lenge det er noen på vakt hele tiden, forteller Myśliwiec.

Vi blir videre vist den andre delen av stasjonen, hvor de har førstehjelpsrom, lager, treningsrom og ammunisjonsrom, blant annet. Det er ikke et lite lager de har, og flasker på flasker tar opp plassen fra gulv til tak.

– Her har dere jo forsyninger til å klare dere i minst tre år til, sier prest Limstrand.

Klarte ikke å vente

Av årets besetning på åtte er det to gifte par. Anna Myśliwiec er på Hornsund sammen med mannen sin, Marcin Myśliwiec. Hun var selv på ferie da hun møtte en fyr som fortalte om stasjonen på Hornsund, og sa til henne at hun burde søke jobb.

– Da jeg kom hjem kom jeg over en bok om Hornsund, og begynte å lure på når de la ut de ledige stillingene. Jeg fant ut at det var dagen før, så jeg overtalte mannen min til å søke sammen med meg, sier hun.

I utgangspunktet var det ikke planen, hun hadde aldri hørt om Hornsund før og var heller ikke veldig fristet fra starten. Men etter å ha hørt mange historier derfra i tillegg til å ha lest om stedet, ble det mer og mer fristende.

– Da det nærmet seg avreise klarte jeg nesten ikke å vente. Jeg gledet meg veldig, sier hun.

Fredfull jul uten isbjørn

Det siste som skjer under julebesøket er gaveutveksling. Prest Siv Limstrand har med den tradisjonelle kransekaken kirken alltid deler ut, og forteller om symbolikken bak den.

– For meg er Hornsund et symbol på å dele, og da er kransekaken perfekt, sier hun, før hun forteller hvordan den skal spises.

Sysselmann Kjerstin Askholt overrakte julegave på vegne av sysselmannsetaten.

– Det har vært et spesielt år, og dere har hatt flere utfordringer. Det positive med slike opplevelser er at det skaper sterke bånd, og vi håper at dere får en fredfull jul uten isbjørn, sier hun, og forteller at gaven blant annet inneholder fersk frukt til stor begeistring av besetningen.

Powered by Labrador CMS