Øker beleggsgrensen:

Hotellene kan ta imot flere gjester

I dag lemper regjeringen på ett av koronatiltakene på Svalbard. Overnattingsstedene kan nå fylle 90 prosent av rommene.

Svalbardminister Monica Mæland (H) forteller at det vil kunne komme endringer i Svalbard-tiltak i forbindelse med overgang til trinn 3 i gjenåpningsplanen. Her fra et Svalbard-besøk i fjor.
Svalbardminister Monica Mæland (H) forteller at det vil kunne komme endringer i Svalbard-tiltak i forbindelse med overgang til trinn 3 i gjenåpningsplanen. Her fra et Svalbard-besøk i fjor.
Publisert

Det gjelder uavhengig av om rommet har eget bad eller ikke, og vil være gjeldende fra i dag, fredag 4. juni. Frem til nå har overnattingsstedene hatt en beleggsprosent på enten 60 eller 70 prosent, avhengig av om rommene er tilknyttet eget bad.

«Det har vært nødvendig med slike begrensninger fordi man på Svalbard ikke har samme mulighet til gjennomføring av karantene eller isolasjon som på fastlandet», skriver regjeringen i en pressemelding.

– De fleste beboere på Svalbard er nå beskyttet mot covid-19 i og med at befolkningen her har vært prioritert for vaksinering. Det er likevel nødvendig å holde av 10 prosent av overnattingskapasiteten, i fall det likevel skulle oppstå behov for karantene eller isolasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Vurderer videre tiltak

Videre skriver de at det kun har vært et fåtall personer i karantene på Svalbard, og at det hittil ikke har vært registrerte tilfeller av korona. Men at det har vært nødvendig md egne smitteverntiltak fordi helseberedskapen på Svalbard er begrenset.

– Vi er nå i en situasjon hvor smitten er på retur nasjonalt, antallet vaksinerte øker dag for dag og færre pasienter er til behandling for covid-19. De øvrige smitteverntiltakene som gjelder spesielt for Svalbard vil dermed bli vurdert sammen med den nasjonale situasjonen. Dette innebærer at det vil kunne komme endringer i forbindelse med overgangen til trinn 3, sier Mæland.

– Vi er blitt hørt

Styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes, er den som har holdt kontakten med Helse- og omsorgsdepartementet på destinasjonsselskapets vegner gjennom pandemien. Han er glad for at de nå har blitt hørt på ett av ønskene.

Ronny Strømnes, styreleder i Visit Svalbard.
Ronny Strømnes, styreleder i Visit Svalbard.

– At overnattingsstedene nå kan booke flere gjester vil kanskje gjøre at det løsner mer fremover, på andre tiltak. Mange medlemmer melder om at de stanger hodet i taket når det har vært en grense på 70 prosent, så vi er strålende fornøyd med 90 prosent – det viser at vi er hørt. Nå blir testregimet neste kampsak, sier han.

I dialogen om beleggsbegrensningen har Strømnes også tatt opp testregimet, som bransjen ønsker å fjerne. Han håper på svar om dette allerede i neste uke.

– Vi ligger på hele veien. Isolert sett betyr dagens lettelse at man kan booke flere, men vi vet at majoriteten ønsker å kvitte seg med testregimet, sier han.

Viktig med lettelser før ferien

Styrelederen mener at bransjen har så gode smittevernregler at de vil ivareta bekymringen offentlige myndigheter har for Svalbard.

– Vi ønsket lettelser samtidig som man gikk videre til steg 2 i gjenåpningsplanen, sånn at vi ikke havner bakpå. Men det som er mest viktig for bransjen er at vi får lettelser før ferien, sier han.

Beleggsprosenten var på 50 prosent 1. juli i fjor, da Svalbard åpnet etter den første nedstengingen. To uker etter fikk overnattingsstedene fylle hotellene 60 eller 70 prosent, avhengig om rommene hadde eget bad. Siden november i fjor har Visit Svalbard bedt om endringer.

Powered by Labrador CMS