LESERINNLEGG:

Hunder i bånd i hekketiden

Hvis en hund først har oppdaget et reir eller en fugleunge, tar det ikke mange sekundene før hunden kan ødelegge reiret, eller skade eller drepe fugleungene. Hold derfor hunden i bånd som ikke er lenger enn tre meter, skriver Bjørn Frantzen i dette innlegget.
Publisert

Alle hunder på Svalbard skal holdes i bånd mellom 15. mai og 15. august. Regelen er til for at hunder ikke skal kunne skremme opp eller skade fuglereir, egg, unger og de voksne fuglene i hekketiden.

De aller fleste hundeeierne er veldig flinke til å holde hundene sine i bånd på lufteturen. Men regelen om båndtvang kom for lenge siden, da det å «holde hund i bånd» betød at hunden gikk i et kort bånd, på om lag tre meter. Etter hvert er det korte båndet byttet ut med langline på inntil 30 meter, og dette er nå nesten blitt den nye normalen. Det er nok mange som mener at de har god kontroll på hva hunden deres foretar seg selv om den er tretti meter unna - så lenge den jo går i bånd.

Men en hund, liten eller stor, har hodet mye nærmere bakken enn et menneske. Sanseapparatet, og særlig luktesansen, er dessuten mye, mye bedre utviklet hos hunder enn hos oss. Hunden vil sanse en fugleunge lenge før vi mennesker er i nærheten av å oppdage fuglen. For de fleste høres nok et bånd på tre meter veldig kort ut, men den som lufter hunden ute i naturen har ikke mulighet til å ha kontroll over hunden på en avstand lengre enn dette. Hvis hunden først har oppdaget et reir eller en fugleunge, tar det ikke mange sekundene før hunden kan ødelegge reiret, eller skade eller drepe fugleungene.

Derfor: I et perspektiv der fokuset skal være at hunder ikke skal skade, reir, egg, unger og voksenfugl i hekketida, betyr derfor «hund i bånd» et bånd som er inntil tre meter langt, og ikke langline!

Vår oppfordring til deg som lufter hunden er derfor: fortsett med å være lojal mot regelverket som sier at du alltid skal ha hunden i bånd når dette er påbudt. Men husk at du også skal ha kontroll med at hunden ikke kan skade reir og fugler. Denne kontrollen får du ved å lufte hunden i et «vanlig» bånd på inntil tre meter.

God hundeluftetur - med tre meter bånd!

Powered by Labrador CMS