Huset er solgt:

– Svært morsomt at vi kan kjøpe tilbake et bygg vi bygde for 70 år siden

Huset ble lagt ut for salg i august i fjor. Nå er det solgt.

Huset er nå kjøpt av Store Norske, og Hurtigruten Svalbard skal stå for driften.
Huset er nå kjøpt av Store Norske, og Hurtigruten Svalbard skal stå for driften.
Publisert

Det var Spitsbergen Eiendom AS som besluttet å selge Huset, og taksten ble satt til 36 millioner kroner. Det var Store Norske som bygget Huset for 70 år siden, og nå kjøper de det tilbake.

Tidligere var det Svalbard Adventures som sto for driften, den overtas nå av Hurtigruten Svalbard.

– Huset er Longyearbyens mest legendariske bygg og har betydd mye for samfunnet her oppe gjennom tidene. Store Norske satser på eiendom, og det er svært morsomt at vi kan kjøpe tilbake et bygg vi selv bygde for 70 år siden. Vi tror det er positivt for lokalsamfunnet at Huset fortsatt eies og drives av lokale selskaper, sier administrerende direktør i Store Norske, Jan Morten Ertsaas.

Andre store avtalen

I august 2021 forklarte John Einar Lockert i Svalbard Adventures bakgrunnen for salget.

– Grunnen til at vi ønsker å selge er todelt. Det er et stort hus og en eiendom som trenger oppfølging. Dessuten er vi i en situasjon med korona, som gjør at vi vurderte at det kan være lurt å selge eiendommen, forklarte Lockert.

Store Norskes endelige overtakelse betinges av at kjøpet får finansiering i revidert nasjonalbudsjett i juni. Store Norskes eier, staten ved Nærings- og fiskeridepartementet, vil foreslå dette for Stortinget.

Dette er den andre store avtalen mellom Store Norske og Hurtigruten Svalbard på kort tid. I juni 2021 overtok Store Norske eiendommene som Hurtigruten eide på Svalbard. Samtidig ble det inngått en 30 år lang leieavtale for bygningene som ble solgt.

Huset ble bygd som forsamlingshus av Store Norske Spitsbergen Kulkompani i 1951.
Huset ble bygd som forsamlingshus av Store Norske Spitsbergen Kulkompani i 1951.

Fikk tilbud

Huset ble bygget som forsamlingshus i 1951, og har vært tilholdssted for de fleste av byens institusjoner, som skole, sykehus og postkontor. Huset ble tegnet av Jakob Hansen, som også var arkitekt for Colosseum kino i Oslo. Det lå nøytralt midt mellom de ulike samfunnsgruppene i Longyearbyen, gruvearbeiderne og funksjonærene.

– Dette har vært en prosess siden i sommer, og vi har valgt å selge for å frigjøre kapital for videre satsing og utvikling av selskapene våre. Vi fikk et tilbud fra Store Norske og Hurtigruten Svalbard sammen, som vi er fornøyde med. Det er en god totalpakke som sikrer de ansatte, og at et viktig bygg for Longyearbyen forblir på lokale hender og at historien videreføres, sier John-Einar Lockert, administrerende direktør i Svalbard Adventures.

I dag er Huset kjent for sin restaurant og bistro med nordiske smaker og innslag av råvarer fra Svalbard og Arktis.

– Vi ser frem til å overta driften av Huset, og vi skal bygge videre på det gode arbeidet Svalbard Adventures har gjort i 10 år. Dagens ansatte blir med videre, og vi skal sammen videreføre og utvikle det unike tilbudet på Huset. Vi har et evighetsperspektiv på dette, og vi har store ambisjoner om å videreføre det høye nivået på mat og drikke, sier Per Brochmann, administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard.

Jan Morten Ertsaas (t.v.) og Per Brochmann.
Jan Morten Ertsaas (t.v.) og Per Brochmann.

Felles satsing

Siden 1980-tallet er det bygget opp en vinkjeller på Huset som er blant Skandinavias største, med over 15 000 flasker. I avtalen overtar Hurtigruten Svalbard alt av inventar, inkludert vinkjelleren.

– Vi inngikk i vår et omfattende samarbeid med Hurtigruten Svalbard, og vi eier nå alle deres hoteller og næringsbygg i Longyearbyen. Nå går vi sammen om en ny, felles satsing om Huset. Det første vi skal gjøre, er å pusse opp kjøkkenet, slik at leietaker kan utvikle den unike matkulturen som allerede er i restauranten, sier Sveinung Lystrup Thesen, eiendomssjef i Store Norske.

Nylig utvidet Store Norske boligporteføljen med 76 nye leiligheter, etter at de kjøpte leilighetsmassen til Longbo i vei 232.

– Eiendom er et satsingsområde for Store Norske. Boliger i Longyearbyen har en avgjørende funksjon for både aktører og folk i samfunnet her oppe. Som et statseid selskap er det viktig for oss å være med på å sikre stabilitet og forutsigbare rammevilkår i Longyearbyen gjennom å eie og forvalte både boliger og næringseiendom, sa Lystrup Thesen i Store Norske.

Om Huset:

Huset ble bygd som forsamlingshus av Store Norske Spitsbergen Kulkompani i 1951. Det har vært tilholdssted for de fleste av institusjonene i Longyearbyen, som skole, sykehus og postkontor. I dag har Huset en restaurant og bistro, møte- og konferanselokaler og en storsal med plass til 450 publikummere og bespisning av opptil 150 personer.

Powered by Labrador CMS