Vil ha norske myndigheter på banen

Svalbardkjenner og forfatter Per Arne Totland publiserte nylig en kronikk i Svalbardposten og andre medier om blant annet utenlandsk eierskap.

Svalbardkjenner og forfatter Per Arne Totland.
Publisert

Han er ikke overrasket over dagens børsmelding fra Hurtigruten. Totland skriver en epost til Svalbardposten i dag, tirsdag.

– Eiendommene til Hurtigruten i Longyearbyen utgjør en betydelig del av eiendomsmassen i byen. De vil være svært interessante for fremmede stater som ønsker et sterkere fotfeste på Svalbard. Både Kina og Russland kan ventes å vise interesse her, mener Totland.

Les kronikken her: Slik kan Kina feste grepet om Svalbard]Slik kan Kina feste grepet på Svalbard

– I min kronikk for noen dager siden etterlyste jeg en statlig beredskap mot oppkjøp fra fremmede stater. Jeg er usikker på om den er spesielt god. Saken minner om salget av Austre Adventfjord i 2016. Da ble staten tatt på sengen av at den store eiendommen kom på markedet. Staten takket først nei, men fikk lettere panikk da mulige kinesiske kjøpere dukket opp. Det endte med at staten kjøpte Austre Adventfjord for 300 millioner kroner, sannsynligvis mer enn hva prisen hadde vært dersom staten tok imot tilbudet da det kom, sier Totland.

Han etterlyser nå handlekraft fra norske myndigheter.

– Det fremgår av meldingen fra Hurtigruten at eiendommene allerede er frembudt på det internasjonale markedet og at interessen er stor. Jeg tolker dette slik at fremmede stater allerede er på banen og meldingen indikerer også at Hurtigruten ikke ønsker å ta hensyn til nasjonal sikkerhet, men vil selge til høystbydende. Det betyr at staten må klare å vise handlekraft i denne saken, sier han.

Powered by Labrador CMS