LESERINNLEGG - «ISFJORD RADIO 1933-2023»:

Hva med tiden etter 1976?

Isfjord radio ble i september i fjor fredet av Riksantikvaren, som et viktig kulturminne for historien om Svalbard. Anlegget var frem til 1999 sentral i norsk og internasjonal radio- og telekommunikasjon mellom fastlandet og øygruppa.
Publisert Sist oppdatert

Takk for mye interessant historisk stoff, og omtale av natur, dyre og planteliv, samt geologi. En honnør til forfatterne for det! 

Men hva med tiden fra år 1976, da Isfjord Radio (LML) opphørte som radiostasjon, og til bemanningen ble avsluttet ved årtusenskiftet? 

Arnold Tørum her sammen med sin gode venninne og senere samboer, Brynhild, i 1985. Dette var fra en av de flere somrene på Isfjord radio, og i bakgrunnen kan stasjonens røde traktør skimtes.

Lite, dog noe, omtalt både i tekst og bilder. Isfjord Radio var fra 1976 et sambandsknutepunkt for Svalbard, og fra 1980 utstyrt med satellittsamband som ga mulighet for automatisert telefonforbindelse til fastlandet, og verden forøvrig. Nesten avglemt, eller er betydningen av cirka 25 års historie ansett som mindre omtaleverdig, og verdifull? 

Ja, det var førsteinntrykket etter et raskt gjennomsyn, og senere ble boka lest mere grundig. Om noen av leserne nå undres på hvor lenge jeg har hatt befatning med Isfjord Radio, så er det fem hele sesonger. 1984-1986, og 1976-1979. Riktignok det sistnevnte, annenhver måned, med veksling til Svalbard Lufthavn . Pluss ymse sommervikariater, og vinteren 1982, fire måneder ut april. 

Arnold Tørum.

Powered by Labrador CMS