Hvor mye er en hval verdt?

Økonomer mener de har funnet svaret.

Nærbilde av en blåhval.
Nærbilde av en blåhval.
Publisert

Rundt Svalbard finnes det en rekke hvalarter. Helårlige arter finnes det kun tre av: grønlandshval, narhval og hvithval.

Men om polarsommeren blir de arktiske havene høyproduktive, og de blir et attraktivt beite. Produktiviteten tiltrekker seg en rekke flere hvalarter som vågehval, finnhval, knølhval og spekkhugger. Til og med verdens største dyr, blåhvalen, finner veien opp til høyarktis i sommersesongene.

Men hvor mye er disse mystiske skapningene verdt i ren valutta? Vitenskapsjournalisten Eva Frederick skrev en artikkel i nettavisen Sciencemag i slutten av september, angående sjøpattedyrets verdi. Frederick har sett på noen økonomers forskning publisert i publikasjonen «Finance & Development».

Her estimeres det at en stor hval er verdt omtrentlig 2 millioner dollar, cirka 18,248,160 kroner, i sin levetid. Ut ifra estimatet blir den globale hvalbestanden verdt omtrentlig 1 trillion dollar, heter det i artikkelen.

Verdien er regnet ut fra blant annet inntekter fra økoturisme, og det faktum at store hvaler bidrar med å fjerne karbon fra atmosfæren. Karbonfangsten skjer, gjennom at deres døde kropper drar med seg en mengde karbon som de har lagret i biomassen, ned til havbunnen. Hvalekskrement er også viktig næring for phytoplankton, som trekker karbon ut av atmosfæren gjennom fotosyntese.

I begynnelsen av økonomenes forskningsartikkel står det: «Når det kommer til å redde planeten, en hval er hvert tusenvis av trær».

Powered by Labrador CMS