Da Sophie leste at det var hval i fjorden, kastet hun seg på sykkelen

Sophie Cordon er en av dem som fikk oppleve knølhval i Adventfjorden. Se bildene.

Sophie Cordon (innfelt) fikk noen flotte bilder av knølhval i Adventfjorden onsdag kveld. Hun mener at fotografene på bildet gjorde akkurat som de skulle: Slo av motoren og ventet på hvalen.
Sophie Cordon (innfelt) fikk noen flotte bilder av knølhval i Adventfjorden onsdag kveld. Hun mener at fotografene på bildet gjorde akkurat som de skulle: Slo av motoren og ventet på hvalen.
Publisert

Som Svalbardposten skrev for to uker siden blir det stadig vanligere å se hval nær Longyearbyen.

– Det er forholdsvis nytt at det er hval i Isfjorden. Vi har registrert hval her de tre siste årene, og jeg tror ikke det var mange før 2015, sier Jon-Børge Karlsen, matros på turistbåten «Polargirl».

Les også: Båter forstyrret isbjørn

Etter elleve sesonger på sjøen med daglige turer til Barentsburg og Pyramiden kjenner han farvannet godt.

Det gjør også Christian Lydersen. Han er seniorforsker innen marinbiologi ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, og forsker blant annet på blåhval.

– Atlanterhavsvann trekker inn i fjordene og hvalene følger etter, slik at man får dem helt inn til Longyearbyen, sier Lydersen og kommer med en oppfordring:

– Folk bør ikke kjøre etter hvalene, men la hvalene komme til dem.

Les også: – Halen var større enn båten

Onsdag kveld var det igjen hval nær byen. Riktignok ikke blåhval, men flere fotoglade fastboende fikk se knølhval på nært hold. En av dem er Sophie Cordon.

– Jeg fikk et varsel på Facebook, og syklet direkte til Gammelkaia, forteller hun.

Med et 400 millimeter zoom-objektiv og konverter fikk hun gode bilder av hvalen.

Se bildene i bildekarusellen under!

– Det er første gang jeg seg knølhval helt inne i Adventfjorden, sier hun.

Noen tok seg ut i båt for å komme nærmere hvalen.

– Folk bør ikke prøve å komme nær hvalen når de ikke vet hvordan det skal gjøres. Den ene båten brukte riktig teknikk og forstyrret ikke hvalen, men det var en annen båt som gjorde det på helt feil måte og dermed skremte hvalen. Det er synd for alle. Dersom hvalene forstyrres, slutter de å komme hit, sier Cordon.

Powered by Labrador CMS