Sabbatini om den siste tiden:

– Aldri hatt det så slitsomt

Etter to måneder i telt har byens engelskspråklige journalist igjen fått tak over hodet. Han innrømmer at det har vært svært slitsomt.

TAKKNEMLIG: Mark Sabbatini er utrolig glad for å ha skikkelig tak over hodet igjen. Her fryder han seg over donert mat.
TAKKNEMLIG: Mark Sabbatini er utrolig glad for å ha skikkelig tak over hodet igjen. Her fryder han seg over donert mat.
Publisert
NYTT «HJEM»: Sabbatini på vei opp til rommet sitt på Gjestehuset 102 i Nybyen.
NYTT «HJEM»: Sabbatini på vei opp til rommet sitt på Gjestehuset 102 i Nybyen.

– Jeg har aldri vært så blakk som jeg har vært denne perioden, sier Mark Sabbatini når vi møter ham ved et bord på kafeen Fruene. Dette er et av stedene hvor han har tilhold på dagtid.

I mars var det ti år siden han ga ut det første nummeret av den engelskspråklige avisa Ice People. «Ti år med fullstendig galskap», kaller Sabbatini det selv.


I begynnelsen av juli ble han kastet ut
fra leiligheten han leide, siden det var tomt for penger og velvilje fra utleieren. Nå har det igjen kommet inn penger, hovedsakelig via en innsamlingskampanje drevet av en ung amerikaner. Dette gjør at han nå har akkurat nok penger til å få seg et sted å bo som tåler kuldegrader.

Onsdag i forrige uke flyttet amerikaneren inn på Gjestehuset 102, med nok penger til å leie i en måned. Ut over høsten har han planer for flere jobber - TV-serier, utenlandske pressebesøk og annet - så han tror inntektene skulle holde til å kunne bo på Svalbard fram til januar. Dette er utrolig lang sikt for en som har levd fra hånd til munn de siste månedene.

Skylder mange

– Alt som har hatt mer enn et par timers tidshorisont har vært lang sikt for meg. Jeg ligner jo mer og mer på han litt eksentriske, hjemløse karen som finnes i en del småbyer der jeg kommer fra, sier Sabbatini.

Gjennom årene har han gjort mye forskjellig for å få penger.

Selv om han nå er over den verste bøygen og har fått seg skikkelig tak over hodet, har han fortsatt mye som må rettes opp.

– Jeg skylder penger til mange, og lever i frykt for at de vil at jeg skynder meg med å betale tilbake, sier han.

Sabbatini er en ydmyk mann, som mest av alt er takknemlig for den hjelpen han har fått. At han har klart å komme i land etter vanskelige tider, ser han ikke på som sin egen fortjeneste.

– Det var vel heller mange gode hjelpere som dro meg i land. Det var helt nødvendig, for det var mange som begynte å miste tålmodigheten med meg, sier han.

Vil skrive mer

Han har bodd her i ti år, men innrømmer at den siste perioden er den vanskeligste han har hatt på Svalbard.

– Tak over hodet betyr i hvert fall at jeg har én bekymring mindre å tenke på. Det vil fortsatt være litt vanskelig med penger noen dager, men jeg har håp om at det løser seg snart, sier han.

Alt slitet med å skaffe seg penger, mat og tak over hodet har tatt så mye av kreftene hans at han ikke har fått skrevet så mange nyhetssaker som han hadde ønsket. Det håper han det blir en endring på nå.

Powered by Labrador CMS