Er i ferd med å vaskes vekk

Store nedbørsmengder har ført til at fundamentet rundt broen er i ferd med å vaskes bort.

Vannføringen som kommer ned fra Vannledningsdalen har vasket bort deler av fundamentet til «Perleporten». Mandag var broen sperret av inntil videre.
Publisert Sist oppdatert

Broen som forbinder Lia med Haugen for myke trafikanten er mandag sperret av som følge av store nedbørsmengder det siste døgnet. Det skriver Longyearbyen lokalstyre (LL) på sin nettside.

Bakgrunnen er at de siste dagene med regn har ført til at fundameringen rundt broen har blitt vasket ut. 

At «Perleporten» er i ferd med å bli vasket bort, ble det meldt i fra om fra forbipasserende på Facebook søndag kveld. Senere samme kveld var det broen sperret.

Perleporten er på tur å vaskes vekk. Nå er den sperret av.

Stenger vei

Mandag ble det også klart at Vei 300 fra Huset til krysset ved Vei 501 også blir stengt som følge av nedbøren.

LL skriver at dette har med at det er fare for utglidninger og skred, dermed er veien stengt for ferdsel inntil videre. 

Vått vær

Ifølge den meteorologiske stasjonen i Longyeardalen er det ventet å regn gjennom hele den andre uka av juli måned, og at fredag blir den våteste dagen med opp mot 2,7 mm med nedbør.

Men på X, tidligere kjent som Twitter,  i 12.30-tiden skriver meteorologisk institutt at det ble registrert 22,7 mm regn i løpet av det siste døgnet, fra klokken 8 på søndag til 8 mandag morgen. Det er ifølge dem en ny julirekord for døgnnedbør.

«Høres det lite ut? Til sammenligning kommer det normalt 20 mm i løpet av hele juli.»

Det er heller ikke første gang at broen som går over Vannledningselva har blitt vasket vekk. Under en mildværsperiode i januar 2012 tok et sørpeskred med seg deler av «Perleporten».

Også i 2016 måtte broen stenges av, da en natt med mye nedbør førte til at fundamentene den gang også stod i fare for å bli utgravd.

I 2016 måtte «Perleporten» stenges etter en natt med mye nedbør i juli-måned. Også da stod fundamentene i fare for å bli utgravd.
Powered by Labrador CMS