Dette er de nye tiltakene:

Innfører skjenkestopp

Meteren, bordservering og skjenkestopp er blant de nye tiltakene.

Helseminister Ingvil Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre presenterte nye, nasjonale tiltak.
Helseminister Ingvil Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre presenterte nye, nasjonale tiltak.
Publisert

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre under dagens pressekonferanse. Tiltakene trer i kraft natt til torsdag 9. desember, og vil i utgangspunktet vare i fire uker. Det skal tas en ny vurdering etter to uker.

– Vi skulle inderlig gjerne vært ferdig med pandemien. Nå er situasjonen likevel så alvorlig at vi må sette inn nye tiltak for å bevare kontrollen. Derfor blir det en annerledes julehøytid også i år. Faren for en overbelastet helsetjeneste og spredningen av det mer smittsomme omikron-viruset gjør det nødvendig med nye, strenge tiltak for å redusere sosial kontakt i samfunnet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringen innfører meteren igjen, og oppfordrer folk til å tenke over hvor mange nærkontakter en har.

– Vi vet at mye av smitten skjer hjemme hos folk, derfor oppfordrer vi folk til å ha maks ti gjester hjemme, sier Støre.

Serveringssteder med skjenkebevilling skal ha sitteplasser til alle, alkohol kan kun serveres ved bordene og det blir også skjenkestopp klokken 24.00. Samtidig sier Støre at regjeringen vil følge opp med økonomiske tiltak.

Det blir munnbindpåbud der det ikke er mulig å holde minst en meter avstand, og det blir plikt for arbeidsgiver å legge til rette for hjemmekontor der det er mulig.

Dette er blant de nye tiltakene:

Alle bør holde en meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Dette gjelder ikke barn i barnehager og barneskoler.

Man bør ikke ha flere enn ti gjester hjemme utover egen husstand. Man kan ha inntil 20 gjester én gang gjennom jule- og nyttårshøytiden, men det bør være en meters avstand mellom gjestene.

Fritidsaktiviteter bør gjennomføres utendørs så langt det er mulig, og garderober bør holdes stengt.

Ved organiserte fritidsaktiviteter innendørs anbefales det at voksne over 20 år er i grupper på inntil 20 personer. Det anbefales at voksne innendørs holder avstand der det er mulig, og at man holder to meter avstand ved høyintensiv trening. Det gis ikke konkret anbefaling om avstand og antall når barn og unge under 20 år trener og deltar på idretts-, kultur-, og fritidsaktiviteter.

Skoler med høyt smittetrykk skal teste jevnlig. Kommunene skal ved behov ta i bruk trafikklysmodellen. Utgangspunktet er grønt nivå.

Universiteter, høyskoler og fagskoler bør så raskt som praktisk mulig innføre undervisning i mindre grupper og mer digital undervisning.

Powered by Labrador CMS