Svalbardpostens julekalender, luke 12

Svar på spørsmålene i årets julekalender og vær med i trekningen av en Ipad til en verdi av ca 4 600,-. Den med flest riktige svar vinner, og skulle det være flere med lik poengsum, vil det trekkes en heldig vinner av disse. Svarene sendes til ingrid@svalbardposten.no innen 27. desember, og merkes med "Julekalender 2017".

Publisert
Spekkovn i Smeerenburg
Spekkovn i Smeerenburg

Historiene om Smeerenburgs storhetstid er mange, men hvor mange mennesker befant seg egentlig på det meste i Smeerenburg i høysesong (ca-tall)?

Myten om Smeerenburg

En havn full av båter, utallige spekkovner i drift, bakeri, barer og bordeller. Dette er myten om hvalfangernes Klondike på 1600-tallet. Historien om Smeerenburg fikk leve sitt eget liv og utviklet seg til å bli fortellingen om et småsamfunn som i høysesong kunne samle opp mot 20 000 innbyggere. Utgravninger på 80-tallet avdekker derimot en annen historie med mer nøkterne tall. Det skal ha vært opp mot 19 bygninger med bolighus og bygninger av tre og murstein, i tillegg til solide tranovner. Boforholdene antas og ha været relativt gode.

I dag arbeides det med å sikre blant annet hvalfangergraver og andre kildematerialer som på grunn av klimaendringer er på vei til å ødelegges av erosjon og nedsmelting av permafrost.

Powered by Labrador CMS