Kommentar:

Regel-koking i departementet

Mange fikk hakeslepp rundt klokka 16.00 torsdag.

Helseminister Bent Høie presenterte regler i går som har en hensikt: gjøre det vanskelig for folk å reise til Svalbard.
Publisert

Torsdag kom lynet fra klar polarhimmel – reisende til Svalbard måtte vise til en negativ koronatest som ikke var eldre enn 24 timer. Det kom så brått på at selv Sysselmannen hadde problemer med å følge med i svingene. Smittevernlegen på Svalbard visste ingenting, Longyearbyen lokalstyre hadde ikke mottatt informasjon. Dette ble kokt sammen på et kontor i Oslo, presentert i en pressemelding rundt klokka 16.00 og skulle tre i kraft fra midnatt samme dag. På Langnes flyplass i Tromsø visste de ingenting. Folk som skulle på nødvendige helsereiser til fastlandet måtte i utgangspunktet betale for koronatest. Men de tok grep i Tromsø og tilbød fortvilte reisende gratis koronatest. Heldigvis finnes det helter midt oppi kaoset. I Ullensaker, hjemkommunen til Gardermoen, var de heller ikke orientert.

Alt er regissert av Helse- og omsorgsdepartementet, der Bent Høie (H) regjerer. I dag var de først ikke i stand til å svare på et eneste spørsmål. De var rett og slett ikke i stand til å gi informasjon om hva dette i praksis betyr. De hadde det veldig travelt, var svaret Svalbardposten fikk. Sysselmannen ønsker heller ikke å kommentere det nye pålegget fra departementet. Kanskje ikke så rart når de har blitt offer for den samme usynlige kommunikasjonen.

Men utpå dagen kom det svar fra en eller annen byråkrat på hjemmekontor i Oslo. 24-timers regelen er satt bare for at det skal være vanskelig å reise til Svalbard. Et svar som kan gi ethvert oppegående menneske hakeslepp.

Betyr dette en ny total nedstengning? Hva betyr bisetningen til Bent Høie om at det også vil gjøres en vurdering av behovet for ytterligere tiltak, for eksempel skjenkestopp? Dette er komplett latterlig – hvordan kan helseministeren i det hele tatt uttale seg om ytterligere tiltak uten en gang å kontakte lokale myndigheter og spørre hvordan vi har det på Svalbard. Vi er tilbake til 15. mars 2020 – da turister ble kastet ut av øya og hele Svalbard ble totalt nedstengt. Da var det lettere å forstå fordi resten av nasjonen var i samme båt.

Nå bevilges én milliard til kommunene, og spørsmålet er nok en gang: er Svalbard en kommune? Heller ikke her klarer byråkratene i Oslo å komme med klare slutninger. I listen om hvordan pengene skal brukes er ikke Svalbard nevnt en eneste gang. Det gir ikke mye håp om at noen av disse pengene blir øremerket Svalbard. Håper jeg tar feil.

De siste dagene har nyhetene kommet tett som en myggsverm på Finnmarksvidda om reiselivet som kjemper for livet for å overleve. Nå går det på stumpene løs. Det er bekmørkt og det som har kommet av støtte er brukt. Den siste pakken på 25 millioner ble øremerket omstilling, men hvem tenker på omstilling når hundene mangler mat, folk er permitterte, og banklånet forfaller? Hele samfunnet er på en eller annen måte berørt. Siste svar i dag fra næringsminister Iselin Nybø (V) er nok en henvisning til disse 25 millionene. Har disse millionene blitt statens gode samvittighet når de skal diskutere utfordringene for Svalbard?

Nå har de i tillegg produsert en regel som bare er laget med hensikt å gjøre det vanskelig for folk å reise til Svalbard. De har laget en regel som gjøre det vanskelig for mange mennesker på øya å overleve.

Powered by Labrador CMS