Leder:

Det sier alt

Det er full krise her oppe, likevel er Svalbard på topp. Det sier alt.

Fra auksjonen til inntekt for årets TV-aksjon. Kristin Furu Grøtting holder opp et bilde før budrunden.
Fra auksjonen til inntekt for årets TV-aksjon. Kristin Furu Grøtting holder opp et bilde før budrunden.
Publisert
Eirik Palm, redaktør
Eirik Palm, redaktør

Det var på ingen måte uventet at Svalbard gikk til topps igjen i nasjonal giverglede. Som tidligere år har folk på øygruppa vært de ivrigste giverne i hele landet når det kommer til TV-aksjonen. Derfor handlet det snarere å konstatere et faktum, for i forkant har aksjonene, lotteriene, løpene, markedene og alle andre arrangementer pågått med full styrke. Mer oppsiktsvekkende er det at så mye penger kommer på konto fra folk og bedrifter på Svalbard i en tid hvor hjørnesteinsbedriften kutter, og folk mister jobbene. Det skjer også bare noen uker etter at samfunnet samlet inn 300.000 kroner til syriske flyktninger.

Selv om det ikke er noe mål i seg selv å gi mest, er det i skrivende overført 810.000 kroner fra Svalbard under TV-aksjonen, mens snittet per innbygger er på vel 400 kroner.

I mellomtiden har Store Norske og fagforeningene gjennomført såkalte 15-1-møter i forkant av oppsigelsesprosesser. 150 står i fare for å miste jobben, og flere er i ferd med å avslutte oppholdet på Svalbard. Selskapet som en gang var synonymt med trygghet, er på vei til å bli en mellomstor bedrift, mens underleverandører som helt eller delvis har baset seg på oppdrag for kullselskapet vurderer nå å ta sine grep for å møte den nye virkeligheten. For kort tid siden skrev vi for eksempel at Lufttransport trolig må sende det ene av sine to fly til fastlandet for godt, og at selskapet leter med lys og lykte etter nye forretningsmodeller. De siste månedene har vi hørt om mange mennesker som er bekymret for seg selv eller sine kolleger etter nedbemanningen. Og i dagens avis står flere tillitsvalgte fram og slåss for at arbeidskamerater skal få beholde førtidspensjonsrettigheter. Kullselskapet på sin side er avhengig av en avklaring fra Nærings- og fiskeridepartementet senest 23. november. Hvis ikke kan enda flere stillinger ryke.

"Realiteten er at Svalbard satte ny rekord i giverglede i året som er det tøffeste på mange tiår"

Det er full krise her oppe, likevel er Svalbard på topp. Det sier alt om stedet, om folk som bor her, om omtanke og engasjement. For realiteten er at Svalbard satte ny rekord i giverglede i året som er det tøffeste på mange tiår.

I Stortinget nylig sa lederen i næringskomiteen, Sps Geir Pollestad rett ut at han ikke var forberedt på hvor ille situasjonen var for kullselskapet. Næringsminister Monica Mæland (H) var enig, og sier departementet jobber på spreng og at de ser på flere ulike løsninger. Hva disse løsningene blir, vet vi ikke, men Svalbard-samfunnet forteller igjen at det fremdeles er mye livskraft her oppe. Den bør regjeringen vite å verdsette og å bruke i svalbardpolitikken.

Powered by Labrador CMS