Isbjørn stoppet forskere, de fastboende måtte holde øye med den

I Ny-Ålesund fikk de besøk av en binne og en bjørnunge denne uken.

Isbjørnbinna er omtrent 14 år gammel, og hadde med seg en fotogen bjørnunge.
Isbjørnbinna er omtrent 14 år gammel, og hadde med seg en fotogen bjørnunge.
Publisert
Det er liten tvil om at den vesle isbjørnfamilien var på matjakt på holmene i Kongsfjorden.
Det er liten tvil om at den vesle isbjørnfamilien var på matjakt på holmene i Kongsfjorden.

Søndag skulle forskere fra Norsk Polarinstitutt telle fugler på en holme i Kongsfjorden utenfor Ny-Ålesund. Det oppdraget måtte avbrytes, for der var det to som ikke legger egg som hadde søkt tilhold.

Les også: Trym sitt syndrom gjør at han ikke lenger får gå på skole her

En 14 år gammel binne hadde slått seg ned på holmen med en bjørnunge. Der forsynte de seg av egg fra reir til bakkehekkende fugler.

– Vi trakk oss tilbake og ventet med arbeidet til bjørnene hadde forlatt området, sier Geir Wing Gabrielsen, som er sjøfuglforsker i polarinstituttet til deres hjemmesider.

Isbjørnene som jaktet egg på holmen var merket.

Tok av halsbåndet i april

– Hun bruker å vandre ned fra Woodfjorden eller Raudfjorden til Kongsfjorden/Krossfjorden hver sommer. Vi tok av henne halsbåndet da vi fanget henne og ungen 24. april, derfor kan man se et belte rundt halsen der en del av dekkhårene er slitt bort, sier isbjørnforsker Jon Aars.

Les også: Dette flyet får en helt spesiell oppgave mens det frakter passasjerer til Ny-Ålesund og Svea

Han forteller at de gror ut igjen, og vil være på plass i løpet av sensommeren. Bjørneungen er en hannbjørn, og begge var i godt hold i april, forteller han.

(Video: Karianne Jensen)

To isbjørner tok seg opp på en holme på jakt etter egg. Video: Karianne Jensen

Isbjørnene jakter etter fugleegg som følge av at seljakten har blitt vanskeligere, opplyser polarinstituttet videre.

Dette er en følge av at det er blitt varmere i Arktis, og isforholdene påvirker isbjørnen sitt samspill med favorittmaten, ringsel. Forskerne forventer å se mer isbjørn som trekker mot land de neste årene, og isbjørnen vandrer nå over større avstander og bruker mer tid nær fuglekolonier, og spesielt ærfugl og gjess som hekker på bakken. Der setter bjørnene til livs både voksne fugler, fugleunger og egg.

Fulgte med bjørnen

Isbjørnene som stoppet fugletellingen har holdt til i Ny-Ålesund-området i flere dager. Fastboende forteller at bjørnene på onsdag beveget seg mot byen og passerte den.

– Vi har fulgt med på dem i kikkert når de har nærmet seg byen. Det er ikke så mye annet vi kan gjøre enn å observere bjørnene, se til at de ikke kommer for nær byen og at de heller passerer enn å legge seg til i nærheten, sier havnesjef i Kings Bay, Trond Nasvik.

Bildegalleri: Bli med inn i gigantcruiset

Han forteller at hvor nær bjørnen kommer avhenger av lynnet til bjørnen. De som var på besøk denne uken var veldig målbevisste og ville forbi.

– Den forrige derimot måtte vi følge mer nøye med på. Den snudde og ville tilbake flere ganger, sier han.

– Har dere ofte besøk av isbjørner?

– Når de er på Prins Heinrichøya er det vanlig at de kommer nær byen, men det er sjelden de går inn til selve byen. Det er jo artig å se dem, men man blir vant til det. De første to månedene jeg var her i 2013, hadde vi 16 bjørner nær byen, sier Nasvik.

Powered by Labrador CMS