Binne med unge skutt på Austfjordnes

Sysselmannen bekrefter tirsdag morgen at det var en av fangstfolkene som skjøt bjørnen.

Binna som ble skutt på Austfjordnes mandag ettermiddag. Den var radiomerket.
Binna som ble skutt på Austfjordnes mandag ettermiddag. Den var radiomerket.
Publisert
Isbjørnen ble skutt like ved fangststasjonen Austfjordnes nord for Longyearbyen. Sysselmannen leier ut fangststasjonen.
Isbjørnen ble skutt like ved fangststasjonen Austfjordnes nord for Longyearbyen. Sysselmannen leier ut fangststasjonen.

Sysselmann Kjerstin Askholt er svært tilbakeholden med informasjon om hva som har skjedd.

– Dette vil etterforskningen avdekke, sier Askholt.

Sysselmannen skal først avhøre fangstfolkene til uka, siden de er opptatt med besøket til USAs utenriksmininister John Kerry denne uken.

Askholt legger til at det er en rutinemessig etterforskning.

– Det skjer i alle saker hvor isbjørn blir skutt. Nettopp for å få bekreftet nødvergesituasjonen, eller om noe kunne vært gjort annerledes, sier Askholt.

Bjørnene ble mandag fraktet inn til Longyearbyen. Svalbardposten fikk ikke ta bilder av dem.

Sysselmannen fikk mandag melding om at en isbjørnbinne var skutt på Austfjordnes. Binna var sammen med en unge som er født denne vinteren.

Sysselmannen skriver på sine nettsider at de har tatt en grundig vurdering av situasjonen i samråd med Norsk Polarinstitutt. Polarinstituttets fagfolk sier at ungen ikke har noen mulighet til å klare seg uten moren. Av dyrevelferdsmessige hensyn måtte ungen derfor dessverre avlives.

– Dette er forferdelig trist. Vi gjør alt vi kan for å unngå at isbjørn må bøte med livet i konfrontasjon med mennesker. Det er selvsagt ekstra ille når en unge må avlives, men vi så ingen annen mulighet ettersom den ikke kan overleve uten moren. Nå må vi avvente den videre etterforskningen av hendelsen, sier Askholt.

Det er Gard Christophersen og Bård Blæsterdalen som fangster på Austfjordnes kommende sesong. Svalbardposten snakket med dem like før de dro fra Longyearbyen.

Sist det ble skutt isbjørn på Svalbard var 16. april i år. Da skjøt en finsk skiekspedisjon en bjørn på Verlegenhuken helt nord på Spitsbergen.

Powered by Labrador CMS