Her spiser bjørnungene plast

Fotografen mener det ble en blandet opplevelse å se isbjørnene, og sier han ble trist av å se dem leke med plastikk.

De to ungene bet og slet i plasten mens båten seilte forbi.
Publisert

– Vi tok bildene på nordkysten av Svalbard, hvor vi var på en fotoekspedisjon, sier fotograf Kevin Morgans fra Storbritannia.

– Trist

Han jobber som profesjonell fotograf, og hadde sin første tur til Svalbard i forrige uke. Da var selvsagt håpet om å få se kongen av Arktis til stede. Og på sin lange seilas lykkes de med det.

En binne med to bjørnunger ble observert av fotografen.

– Men det ble et blandet øyeblikk. På dene ene siden er det fantastisk å se en vakker mor leke med sine to barn. De er nysgjerrige og lekne, sier Morgans.

– På den andre siden er det trist å se at de leker med plast som har blitt kastet av mennesker. Det var fryktelig trist å se hvordan plastforsøplingen påvirker dyrelivet i Arktis. Vi må slutte å kaste plast rundt oss, sier fotografen.

De kom over bjørnene da de seilte inn Liefdefjorden, og bjørnene satt fredelig på en snøflekk i fjellsiden.

Det siste halvåret har fokuset på plastsøppel vært stort, og mange har tatt grep for å redusere bruken av plast. Det håper Morgans at holder frem.

– Hvert år havner mer enn åtte millioner tonn plast i sjøen, halvparten av dette er engangsplast. Det dukker opp i hvert hjørne av havet vårt, fra Storbritannia til Sør-Amerika, og helt nord til Svalbard. Det har en forferdelig påvirkning på naturen. Bjørner, polarrever og fugler spiser plast, og det påvirker alle ledd i næringskjeden i havet, mener Morgans.

Vil tilbake

Han har fotografert mange dyr gjennom verden, og har sett bjørner før.

– Grizzlybjørn og svartbjørn har jeg fotografert flere ganger, men dette var mitt første møte med isbjørn. Vi så mange isbjørner på turen, men øyeblikket med en mor og to bjørnunger er det jeg setter mest pris på, sier han.

– Jeg jobber som profesjonell naturfotograf med base i Storbritannia. Jeg har alltid blitt trukket til utkantene. Jeg er sjelden hjemme og fotograferer mitt lokale område, sier Morgans.


Videre forteller han at han har fått reist mye rundt i polarstrøke, til fuglefjell i nærheten av Storbritannia, og til Canada, Alaska og Skandinavia, de siste årene.

Selv om han syns det var en opplevelse med bismak å se isbjørnungene sitte med en plastbit, har han likevel fått med seg mange positive inntrykk fra Svalbard.

– Det var et privilegium å få reise rundt i villmarken. Dette var første gang jeg var her, men det blir definitivt ikke min siste.

PÅ TUR: Naturfotograf Kevin Morgans.
Powered by Labrador CMS